Србија

Путин у Србију шаље најмоћнију жену Русије ! Ево и зашто

Путин (фото:ЈуТјуб)

Напредовала до самог политичког врха и постала Путинова десна рука

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председница скупштине Маја Гојковић недавно је сазвала посебну седницу која ће се одржати данас, јер у званичну посету Србији долази председница Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације, Валентина Матвијенко. Седница, на којој ће се Матвијенко и обратити, одржаће се у Дому Народне скупштине у 15 сати.

Међутим, шта конкретно знамо о овој званичници из самог политичког врха Русије?

Матвијенко је једна од најмоћнијих жена Русије, а како и не би била када стоји раме уз раме са најмоћнијим човеком света, председником Владимиром Путином са којим има јаку политичку везу и одличну сарадњу.

У политичке воде је ушла врло рано – када се из Украјине, у којој је и рођена 7. априла 1949. године, преселила у Русију и постала јако активна у комунистичким организацијама, а посебно се истицала у Комунистичком савезу омладине, којем се придружила након завршеног Хемијско-фармацеутског института. Након ове школе, завршила је и Академију друштвених наука, па и курс на Дипломатској академији Министарства иностраних послова и тако је започео њен пут у политичким водама.

Као предодређена за овај позив, изузетно брзо је напредовала у свим сферама, па је тако својевремено постављена на место амбасадора Русије на Малти, где је остала све до 1994. године када се вратила у Москву и почела да ради у Министарству спољних послова као социо-политички организатор. Може се рећи да је већ од првих дана почела да улива поверење људи са врха лествице. До 1998. је била амбасадор Русије у Грчкој, а онда и заменица премијера Руске Федерације, Јевгенија Примакова.

Када је Путин постао председник, 2000. године, Матвијенко је и даље остала у истим политичким водама и изградила јаку везу са и данас актуелним председником који ју је 2003. године поставио за свог представника у Северозападном федералном округу.

Исте године је постављена за гувернерку Санкт Петербурга и на овој позицији је била посебно успешна. Успела је да привуче домаће и стране инвеститоре и обогати град изградњом нових пројеката.

Нешто касније, 2011. године, изабрана је за представника Владе Санкт Петербурга, а онда је дошла и на чело Савета Федерације. Данас је председница горњег дома руског Парламента и трећа најмоћнија особа у Русији (након председника и премијера), као и прва жена на том списку.

Матвијенко је још 2011. године постала најмоћнија жена чак од времена Катарине Велике, која је за 34 године своје владавине постала позната по реформама у администрацији Русије и довела државу до златног доба.

Иако дан данас не постоји особа која може да парира Путиновом публицитету, Валентина Матвијенко се, такође, налази у самом политичком врху и ужива поверење председника Русије.

Извор:  Srbija Danas/Tamara Simić