Регион

Шиптари прете! Курти: Против сам рата са Црном Гором, али ратови почињу тамо где постоји проблем са границом

Албин Курти (Фото: Ју тјуб)

Скупштина тзв. Косова би данас требало да расправља о извештају Комисије за демаркацију, а премијер Рамуш Харадинај изјавио је да споразум о демаркацији са Црном Гором „неће проћи у парламенту“.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Споразум ће пасти у парламенту. Тиме се отвара пут за нове преговоре са Црном Гором или међународну арбитражу – рекао је Харадинај за телевизију “Клан Косова”.

Функционер опозиционог “Самоопредјељења” Аљбин Курти рекао да је извештај Комисије „увод у нови рат“, преноси портал „Мондо.ме“.

– Ја сам лично против рата са Црном Гором, али ратови почињу тамо где постоји проблем са границом – рекао је он.

Подсетимо, Рамуш Харадинај је у септембру наложио распуштање Комисије за демаркацију са Црном Гором, која је раније утврдила границу за тзв. републиком Косово.

Црна Гора и Косово су уговор о разганичењу потписале августа 2015. године у Бечу .

Уговор је потврдила црногорска страна, али не и косовска, јер се томе оштро противила тадашња опозиција у Приштини, те и странка Рамуша Харадинаја, која сматра да је Косово закинуто за 8.000 хектара територије.

На захтев бивше председнице Косова Атифете Јахјаге, међународна експертска група је утврдила да је демаркација извршена према међународним стандардима.

Приштина је била под великим притиском САД и Европске уније (ЕУ) да озваничи споразум о разграничењу с Црном Гором, што је био и услов Приштини за либерализацију режима виза са ЕУ.

Иако је демаркација границе са Црном Гором кључни захтев ЕУ за добијање визних олакшица, Харадинајева Алијанса за будућност Косова (ААК) се жестоко опирала договору који су пре три године потписали Хашим Тачи и тадашњи црногорски министар спољних послова Игор Лукшић, па тај споразум, којем се успротивио и покрет Самоопредељење Аљбина Куртија, никада није одобрен у косовском парламенту, напомињу приштински медији.

 

Извор: Blic.rs