Свет

Америчка одлука о Јерусалиму је НАЈВЕЋИ ЗЛОЧИН! Одјекнула реченица о „верском рату“ на ванредном исламском самиту

Трампова одлука је највећи „поклон ционистичком покрету“, јер екстремисти могу да искористе тај потез како би „политичку борбу претворили у религиозну“, истакао је лидер Палестине

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На ванредном исламском самиту у Истанбулу, палестински лидер Махмуд Абас је рекао да је одлука САД по питању Јерусалима највећи злочин, преноси РТ.

Он је истакао да је Трампова одлука највећи „поклон ционистичком покрету“, наглашавајући да екстремисти могу да искористе тај потез како би „политичку борбу претворили у религиозну“.

Абас је рекао да ће тражити од Савета безбедности УН да поништи одлуку Вашингтона о Јерусалиму, јер сматра да је то највећи злочин и кршење људских права.

– Јерусалим ће увек бити главни град Палестине. Прешли су све црвене линије – рекао је на хитном састанку муслиманских лидера у Турској.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је позвао Вашингтон да пониште своје „незаконите и провокативне одлуке“ о Јерусалиму, и позвао је светске државе да признају источни Јерусалим као главни град Палестине, преноси РТ. Најупечатљивије је било излагање палестинског лидера.

Такође, он је позвао на убрзани процес инкорпорирања Палестине у међународне акте. Он је разговарао са муслиманским лидерима у Истанбулу, на ванредним исламским самитима, који су сазвани након Трампове одлуке да призна Јерусалим као главни град Израела.

Ердоган је осудио и насиље Израела и изражио је саучешће мученицима који су пали како би заштитили државу Палестину.

Раније је турски министар иностраних послова Мелвут Чавушоглу израио сличне позиве другим државама.

– Палестинску државу морају да признају све остале земље. Сви морамо заједно да се потрудимо око тога – рекао је Чавушоглу након састанка у Истанбулу.

 

Извор: Telegraf.rs