Свет Србија

АМЕРИ И НАТО БЕСНЕ: Путин и Ангела спајају Србију и Републику Српску!

Владимир Путин и Ангела Меркел припојиће Републику Српску Србији, и то је разлог што Американци испољавају толико беса после састанка руског председника и Александра Вучића у Москви. Баш због тога, из Вашингтона стижу разни предлози чији је циљ очување БиХ као јединствене државе по сваку цену, попут оног о Дејтону 2, који је пре неколико дана изнео конгресмен Мајкл Тарнер, као и планови о градњи базе НАТО у Брчком и слично.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да је овакав расплет, који је до пре неколико година изгледао као научна фантастика, сасвим реална опција, Српском телеграфу потврдила су два извора из дипломатских кругова, детаљно објашњавајући да се у Берлину и Москви увелико кроји нова мапа Европе. Крајњи циљ двоје најмоћнијих људи на Старом континенту је да направе јаку Европу, способну да се одупре све јачим америчким притисцима.

ОДГОВАРА И ХРВАТИМА

Како објашњавају наши саговорници, тандему Меркелова-Макрон, који је фактички преузео управљање Европском унијом након Брегзита, одавно је јасно да је ЕУ највећа жртва санкција које је Вашингтон увео Москви након анексије Крима. Упоредо с тим, Америка и на све друге начине покушава да ослаби ЕУ користећи као главну полугу мигранте, односно подстичући њихов неконтролисани долазак у Европу.

– Због свега тога, као и интереса моћних немачких фирми чији се послови у Русији и са Русијом мере милијардама евра, у Берлину и Паризу су свесни да је неопходно што пре се ослободити препрека које доносе санкције према Путину. То је, уосталом, као немачки „млађи брат“ и гласноговорник најавила пре неколико дана Аустрија кроз изјаву канцелара и фигуре број један у тој земљи Себастијана Курца – каже један од наших саговорника.

Путин и Меркелова свесни су чињенице да је готово немогуће да БиХ опстане као јединствена држава. Такав концепт, успостављен Дејтонским споразумом, након крвавог сукоба једноставно није одржив, и то се у последње време све јасније показује.

Да БиХ уопште не функционише као заједничка земља, не крију ни представници сва три народа, с тим да Србима и Хрватима фактички иде у прилог подела државе, док се Бошњаци томе огорчено противе. С друге стране, Американцима одговара постојање државе у срцу Европе у којој су муслимани доминантни јер она представља стални извор тензија и нестабилности и практично им омогућава да тензије ниског или средњег интензитета у сваком тренутку претворе у нови рат који би Европу дефинитивно бацио на колена.

– Идеја Русије и Немачке је једна нова, чврста Европа, ослобођена америчке доминације и економски и политички. А у таквој Европи нема места за нестабилне државе које су, потенцијално, жариште велике кризе. Одвајање РС од БиХ и њено припајање Србији омогућило би трајну стабилност у региону, коју би, ако затреба, у сваком тренутку могла да заштити и европска војска на чијем се формирању увелико ради под патронатом Ангеле Меркел. То би, уз протеривање НАТО, за Вашингтон било остварење најгоре ноћне море – објашњава за Српски телеграф један од западних дипломата у Београду.

СВЕСНИ РЕАЛНОСТИ

Аналитичар Драгомир Анђелковић потврђује за наш лист да је овакав план Путина и Меркелове изазван реалношћу ситуације у којој је БиХ:

– У питању је реализам и Русије и ЕУ да силом не одржавају БиХ, док се Америка држи прошлости и нечег што у стварности више не пије воду. И ЕУ и Русија су свесне да је право народа изнад сваког спољног ограничења и да у сложеној држави каква је БиХ и која не функционише Република Српска има право да бира своју судбину. То би Русија сигурно спровела у дело, а са друге стране, Немачка је довољно реална да се томе агресивно не опире. Проблематичан је само став Америке по том питању.

 

Извор: Srpski telegraf