Србија

ДАЧИЋ: ПРИШТИНА ЛАЖЕ, није тачно да САД хоће у дијалог!

Фото: Јутјуб

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да су нетачне изјаве из Приштине да је учешће САД у дијалогу са Београдом предлог званичне америчке администрације

– То што Тачи и Харадинај причају демантовала је америчка администрација. Чак и у разговору са Федериком Могерини они су јој рекли да не стоје иза њихових изјава – рекао је Дачић.

Он је додао да су амерички званичници рекли и да „не беже од тога, али да то треба да буде питање консензуса и питање заједничког предлога“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Генерална скупштина је пребацила дијалог Београда и Приштине на европски ниво и свака нова промена формата би подразумевала нови разговор о формату, а сигурно да би и Србија имала да предложи неке друге чланице које нису чланице ЕУ – рекао је Дачић за Глас Америке.

Упитан кога би Србија позвала он је рекао „Некога ко би био на нашој страни“.

Он је додао да је током разговора са америчким званичницима инсистирао да се пронађе „минимум заједничких интереса“, а не да се ствара слика да САД и друге западне земље имају интересе који су супротни интересима Србије.

– Такође, и улога других западних земаља била не да притискају Србију да призна Косово, већ да се дође до обострано прихватљивог решења које би уважавало интересе и Срба и Албанаца на КиМ – закључио је Дачић.

Извор: Tanjug