Издвајамо Свет

КРУГ ЈЕ ЗАТВОРЕН: Тројни пакт РУСИЈА-КИНА-ИРАН потапа САД и долар

Круг је комплетан. Договорима између Русије и Ирана, и Русије и Кине, придружили су се и договори између Ирана и Кине.

Што Вашингтон више бесни на оне који неће да се покоре униполарном светском поретку, то остатак света све више узвраћа ударац. Како се лансирање њихових будућих јуан/злато нафтних уговора назире, Кина проширује своју шему дедоларизације тражећи билатерални споразум ријал-јуан са Ираном.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши главни економиста “Светске бнке” жели да замени амерички долар јединственом глобалном супер валутом, рекавши да ће то створити стабилнији глобални финансијски систем.

“Доминација америчког долара је главни узрок глобалне финансијске и економске кризе“, рекао је Џастин Јифу Лин. Решење за ово је замена националне валуте са глобалном валутом.“

Хегемонији долара је одзвонило. Како је руски председник Владимир Путин рекао пре скоро два месеца током самита БРИЦс-а у Сјамену:

“Русија дели забринутост земаља БРИЦс-а око неправичности глобалне финансијске и економске архитектуре, која не узима у обзир све већу тежину економија у настајању. Спремни смо да сарађујемо са нашим партнерима како би промовисали реформе међународне финансијске регулативе и превазишли превелику доминацију ограниченог броја резервних валута.“

Како је Пепе Ескобар недавно истакао: “Превазилажење превелике доминације ограниченог броја резервних валута, је најљубазнији начин да се каже оно о чему БРИЦС дискутује већ годинама, како заобићи амерички долар, као и петродолар.”.

Пекинг је спреман да ускочи у игру. Ускоро ће Кина покренути уговор о сировој нафти са ценом у јуану, а сада су, како извештава РТ, Техеран и Пекинг одлучни у томе да пронађу начине да избегну коришћење америчког долара као валуте у трговни.

Тема дедоларизације је покренута на састанку између политичког саветника водеће кинеске владе Чена Јуана и званичника иранске централне банке у Техерану.

“Билатерални монетарни споразум ријал-јуан може имати значајну улогу у повећању обима трговине између ове две земље, и по том питању смо спровели низ преговора са централном банком Републике Кине“, рекао је гувернер Централне банке Ирана Валиола Сејф.

Техеран је одлучан у остварењу циља да елиминише долар у својој трговини и покушава да потпише споразуме о размени валуте са неколико циљаних земаља.

Чен је рекао да би Иран и Кина требало да развију своје банкарске везе и такође је истакао неправедност постојећег финансијског система, у ком доминира неколико развијених земаља. Он је додао да другим земљама било боље ако би се елиминисао неправедни систем.

“Могли бисмо искористити искуства европских земаља у успостављању евра као заједничке валуте између многих земаља, ког не контролише само једна земља. Али до тада, морамо искористити максималне расположиве капацитете за проширење наших банкарских односа“, рекао је он.

Као што је Федерико Пиерацини раније истакао, до пре неколико деценија се било која идеја о одвајању од петродолара сматрала директном претњом америчкој глобалној хегемонији, што захтева војни одговор.

2017. године, с обзиром на смањење америчког кредибилитета као последицу покретања ратова против мањих земаља (изостављајући земље попут Русије, Кине и Ирана, које имају војне капацитете са каквима се САД нису суочавале више од седамдесет година), опште одвајање од доларског система се одвија у многим земљама.

Последњих година је многим народима који се супротстављају Вашингтону постало јасно да је једини начин да се адекватно сачувају од колапса америчке империје тај да напусте долар. Ово служи да се ограничи капацитет Вашингтона за војне трошкове стварајући неопходна алтернтивна средства у финансијским и економским областима која ће елиминисати доминацију Вашингтона.

Ово је кључно у руско-кинеско-иранској стратегији за уједињавање Евроазије, и тиме САД начине ирелевантним.

Дедоларизација је за Пекинг, Москву и Техеран постала стратешки приоритет. Елиминисање неограниченог потрошачког капацитета ФЕД-а, и америчке економије значи ограничавање ширења америчке империје и смањење глобалне дестабилизације. Без уобичајене америчке војне моћи за ојачавање и наметање употребе америчких долара, Кина, Русија и Иран су утрли пут за важне промене у глобалном поретку.

САД су саме себе покопале убрзавајући овај процес тиме што су уклонили Иран из СWИФТ система (утирући пут за кинеску алтернативу, познату као ЦИПС), и уводећи санкције земљама попут Русије, Ирана и Венецуеле.

Ово је такође убрзало рударство и куповину физичког злата од стране Русије и Кине, што је у директној супротности са ситуацијом у САД, уз гласине о томе да ФЕД више не поседује злато. Није никаква тајна то да Пекинг и Москва теже ка валути подржаној златом, ако и када долар пропадне. Ово је погурало непопустљиве земље да почну да раде у окружењу без долара и кроз алтернативне финансијске системе.

За Кину, Иран и Русију, као и друге земље, дедоларизација је постала кључно питање.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс