Издвајамо Регион

ПОЧИЊЕ ПОМОРСКИ РАТ У ПИРАНСКОМ ЗАЛИВУ: Словенци више неће упозоравати ХРВАТСКЕ бродове који…

Спровођење је прво кренуло на морској граници за коју Словенци сматрају да су је арбитри прецизно утврдили

Словеначке власти од данас су кренуле у једнострано спровођење арбитражне одлуке о граници с Хрватском. Ради се, подсетимо, о одлуци Арбитражног суда коју Хрватска не признаје, а по којој је пола Савудријске вале припало Словенији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Спровођење је прво кренуло на морској граници за коју Словенци сматрају да су је арбитри прецизно утврдили. Словенци најављују, преноси ХРТ, да бродове који пређу границу више неће упозоравати него – санкционисати.

Три хрватска бродића у пратњи полицијског пловила испловиле су у суботу око 7 сати на подручје Савудријске вале, које Словенци сматрају својим територијалним водама, како би извукли мреже које су у петак бацили у море. Мреже су подигли, па се с уловом вратили у матичну луку.

Рибари из Савудријске вале наводе како је на море данас изашао и брод словеначке инспекције. Али, хрватске рибаре је и у јутрошњем испловљавању пратио бродић хрватске полиције.

ВРАТИЛИ СЕ С УЛОВОМ У МАТИЧНУ ЛУКУ

– По доласку на место где су се налазиле мреже стигло је одмах и једно пловило словеначке полиције, односно словеначке рибарске инспекције, али после нашег упозорења да се налази у хрватским територијалним водама, напустило је ту позицију. Сви су се разишли, а хрватски рибари подигли су своје мреже које су се налазиле на том подручју па се с уловом вратили у матичну савудријску луку – казао је полицијски начелник Козлевац.

НИЈЕ БИЛО ИНЦИДЕНАТА

– Све је било исто, само смо на сваки брод имали један наш патролни. Они су се приближавали, нешто више снимали, обишли бродове и вратили се натраг. Није било никаквих инцидената – рекао је савудријски рибар Ецио Коцијанчић.

Начелник сектора за границу истарске ПУ у петак увече новинарима је рекао да је хрватска полиција код сваке повреде црте разграничења од стране словеначких пловила поступала уобичајено, односно издала им упозорење да се налазе у хрватским територијалном водама. После упозорења словеначки бродови су сваки пут напустили територијалне воде Републике Хрватске.

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs