Свет

Принц Хари је радио интервју са Обамом када је бивши амерички председник споменуо Балкан. И није било нимало позитивно

– Једна од опасности интернета јесте да људи могу да имају сасвим различите (доживљаје) реалности, могу да једноставно буду учаурени у информацијама које додатно јачају њихове актуелне предрасуде – казао је Обама принцу Харију

Бивши председник САД Барак Обама изјавио је у интервјуу који је са њим за „Би-Би-Си“ радио британски принц Хари, да друштвене мреже треба да промовишу различита гледишта на начин који „не води балканизацији нашег (западног) друштва“.

Ројтерс преноси да је Обама рекао да се због начина на који људи комуницирају путем друштвених мрежа ризикују поделе у друштву и да лидери морају да осигурају да интеренет не учаури кориснике унутар њихових предрасуда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сви ми који смо лидери морамо да нађемо начина за стварање заједничког простора на интернету. Једна од опасности интернета јесте да људи могу да имају сасвим различите (доживљаје) реалности, могу да једноставно буду учаурени у информацијама које додатно јачају њихове актуелне предрасуде – казао је Обама принцу Харију.

Светски медији и агенције примећују да Обама у првом интервјуу од одласка из Беле куће није поименце помињао актуелног председника САД Доналда Трампа, познатог по порукама које објављује на Твитеру, али је рекао да се због начина на који људи комуницирају путем друштвених мрежа ризикују поделе у друштву и да лидери морају да осигурају да интеренет не учаури кориснике унутар њихових предрасуда.

Обама је принцу Харију рекао да је у мирном расположењу напустио председничку функцију упркос осећају да је много важног посла остало необављено, рекавши и да је „изузетно ослобађајуће“ било то што, након два четворогодишња мандата, може коначно ујутру сам да прави планове за тај дан и да има времена да разговара са супругом Мишел.

Хари се у интервјуу постављао питања везана за климатске промене, војску и ментално здравље, али и много мање озбиљна, па је тако Обаму питао да ли од доњег веша носи боксерице или слип гаће, на шта није добио одговор.

Обама је ипак пристао да каже да ли од певачица више воли Арету Френклин или Тину Тарнер, наводећи да је „Арета најбоља“, а такође је казао да му је дражи пензионисани кошаркашки суперстар Мајкл Џордан од актуелне звезде НБА Леброна Џејмса.

У овом интервјуу Обама је признао и да је „опседнут“ помагањем у обуци нове генерације лидера, а казао је и да је свет, по његовом мишљењу, на много начина здравији и богатији него што је икада био.

На крају интервјуа принц Хари није желео да се изјасни да ли ће позвати Обаму на венчање с америчком глумицом Меган Маркл које је заказао у мају, казавши да листа гостију још није састављена.

Познати британски таблоид „Сан“ јуче је објавио да су принц Хари и његова вереница Меган Маркл рекли су пријатељима да желе да позову Обаму и његову супругу Мишел на венчање 19. маја, али да се британска влада залаже да то не учине како не би наљутили актуелног америчког председника Трампа.

Извор: Telegraf.rs/ Tanjug