Србија

ТИТОВО „НЕ“ СТАЉИНУ ЈЕ НАЈЈАЧИ ОДГОВОР У ИСТОРИЈИ: Ова дискусија је изазвала буру на интернету

На друштвеној мрежи Реддит појавила се необична дискусија на тему – Које је највеће „Је*и се“ у историји и међу бројним коментарима један који има чак 5.764 бодова и у коме стоји да је то било Титово „НЕ“ Стаљину, што је много више у односу на стотине гласова другим политичарима и лидерима који су споменути.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментар гласи овако:

„Након Другог светског рата Тито и Стаљин су се разишли након што је Тито одбио да Југославија постане сателитска држава СССР-а, после чега је Стаљин покушао да га убије неколико пута, на шта му је овај послао отворено писмо у којем каже:

Престани да шаљеш људе да ме убију. Већ смо заробили петорицу, једног са бомбом, другог са пушком… Ако не престанеш са слањем убица, послаћу једног у Москву, али другог неће бити потребе.“

Подсетимо, раскид Тита и Стаљина, или раскол Југославије и СССР-а, односи се на раскол између вођа Југославије и СССР-а, Јосипа Броза Тита и Јосифа Стаљина, што је довело до избацивања Југославије из Комунистичког информационог бироа (Информбиро) 1948. године.

У суштини, спор се сводио на то што је совјетска влада хтела да контролише југословенску унутрашњу и спољну политику, док је југославенска влада, након тешко изборене слободе у Другом светском рату, желела да буде независна и самостална, а не услужна советска сателитска држава.

Сукоб је започет совјетским критикама наводних грешака у изградњи социјализма и оптужби да Комунистичка партија Југославије (КПЈ) води „антисовјетску политику“, што је КПЈ одлучно одбацила.

Према новијим истраживањима, суштински разлог сукоба је било Стаљиново супротстављање Титовом покушају да стави под своју контролу Албанију и Грчку у сарадњи са Бугарском, односно да успостави Балканску федерацију, моћни источноевропски блок ван контроле Москве.

Пишите нам у коментарима шта мислите које је највеће „Не“ у историји. Да ли се слажете са избором корисника ове друштвене мреже?

 

Извор: Telegraf.rs