Свет

Трамп данас признаје Јерусалим за престоницу Израела: Палестинци прете, да ли је на помолу нови рат на Блиском Истоку?

Фото: Јутјуб

Америчко признање Јерусалима као престонице Израела угрозило би мировне напоре Беле куће на Блиском истоку, упозорио је јуче палестински председник Махмуд Абас

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички званичници најавили су да ће председник САД Доналд Трамп данас признати Јерусалим за престоницу Израела и Стејт департменту издати налог да почне вишегодишњи процес пресељења америчке амбасаде из Тел Авива у свети град.

Неименовани званичници кажу да ће признавање Јерусалима као израелске престонице бити признавање „историјске и садашње реалности“, а не политичко саопштење, преноси АП.

Они указују да се готово све агенције израелске владе и парламент Израела налазе у Јерусалиму, а не у Тел Авиву, где се пак налази амбасада САД и амбасаде других земаља.

Пресељење америчке амбасаде, које је Трамп обећао током предизборне кампање и на чијем спровођењу инсистира, неће се реализовати одмах, напоменули су исти званичници, који су тражили да остану неименовани јер нису овлашћени да јавно говоре на ту тему пре званичног Трамповог саопштења.

Америчко признање Јерусалима као престонице Израела угрозило би мировне напоре Беле куће на Блиском истоку, упозорио је јуче палестински председник Махмуд Абас.

Израел сматра Јерусалим својом престоницом, чему се скоро цео свет противи наводећи да би његов статус требало да буде одређен у мировним преговорима са Палестинцима. Палестинци гледају на источни део града као своју будућу престоницу.

Могућност да САД признају Јерусалим као престоницу Израела коментарисао је јуче и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је упозорио да ће, у том случају, Турска бити приморана да прекине све дипломатске односе са Израелом.

Истовремено, француски председник Емануел Макрон пренео је америчком председнику забринутост због могућности да би САД могле једнострано да признају Јерусалим као престоницу Израела, саопштено је јуче из Макроновог кабинета.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug