Свет Србија

ШОК! САД НАМ ПРЕТИ ОДМАЗДОМ ЗБОГ ЈЕРУСАЛИМА! Уводе нам санкције?

Након српског “не” предлогу САД и њеног председника Доналда Трампа приликом гласања у Уједињеним нацијама Београд ће се наћи под страховитим притисцима америчке администрације, кажу стручњаци за “Ало!”.

Да “непослушнима” следи одмазда јавно је најавила и Ник Хејли, амбасадорка САД у СБ УН, речима: “ова увреда неће бити заборављена”.

Према сазнањима “Ало!” остаци и даље јаке старе администрације у САД једва су дочекали глас Србије, како би поново кренули са уценама, претњама санкцијама и другим видовима одмазде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И сам председник САД Доналд Трамп је након гласања у СБ УН где је са 128 гласова “за” и 9 “против” америчко признавање Јерусалима као престонице Израела проглашено ништавним, буквално објавио рат свим противницима његовог предлога.

– Они узимају стотине милиона долара и чак милијарде а гласају против нас. Нека гласају, уштедећемо много, ми не маримо – рекао је Трамп.

Да Србију, која је приликом гласања стала уз ЕУ, Русију и Куну очекују нови притисци из Вашингтона и онога дела администрације САД која није никада била наклоњена Србији сматра и бивши министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић.

– Невиђено је што су САД правиле листу оних земаља које су гласале овако или онако, Америка је хтела да застраши свет и преживела је прави фијаско! Наша одлука је била једина исправна. Србија је њоме показала доследност, није она гласала против Америке него је гласала за принципе права и правде. Прва зато што постоји о Јерусалиму резолуција УН и тај став Америке је кршење резолуције УН. Србија инсистира да се поштују међународно право и одлуке УН у свим случајевима па у овом случају није могла да прави изузетак. То је све први разлог, а други разлог је политичке природе и процене да одлука САД да изграде своју амбасаду у Јеруслаиму је доливање уља на ватру једног најопсанијег кризног жаришта на свету. Све исламске земље су после такве одлуке рекле одлучно „не” – каже Јовановић за “Ало!”

Дипломата Зоран Миливојевић каже за “Ало!” да је добра одлука Србије да се прикључи већини.

– Видели сте да је 128 земаља гласало “за”. Друга важна ствар је да се Србија држала принципијелног става уважавајући и потребу за миром и стабилношћу на Блиском истоку, и принципијелним правима палестинскг народа. Србија је на овај начин показала своју солидарност са арапским и муслиманским земљама имајући у виду организацију исламских држава и ставове неких важних исламских држава које не признају самопроглашеност Косова – каже он и додаје:

– Када је реч о некој одмазди или санкцијам које би Америка због овог евентално могла да нам спреми, рекао бих ако буду санкције примењене према чланицама СБ УН које нису гласале „за“, скоро свим чланицама ЕУ или према готово две трећине света, па онда нека то и нас задеси. Са нама су и Индија и Кина, и Русија… – рекао је он.

Извор: Jelena Đondović – Darko Zlojutro / Alo.rs