Србија

Драма на Косову: Албански злочинци се поплашили Специјалног суда, покушавају очајнички да БЛОКИРАЈУ рад

Фото: Јутјуб

Приштински медији најављују да ће такозвана косовска влада данас поподне одржати ванредну седницу на којој ће размотрити опције за блокирање рада Специјалног суда, што се тумачи као знак да драма започета тим поводом јуче у косовској скупштини још није завршена.

Званичне најаве за седницу још нема.

Лажно председништво косовске скупштине синоћ по други пут није успело да обезбеди кворум за одлуку о сазивању ванредне седнице парламента на којој би било разматрано укидање Специјалног суда, што је потез који су оштро критиковали амерички, немачки и британски амбасадори у Приштини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи „Газета експрес“, кворум за одржавање седнице председништва парламента нису дали представници Демократског савеза Косова и покрета Самоопредељење.

Амбасадори САД и Велике Британије Грег Делави и Руаири О“Конел синоћ су снажно устали против те иницијативе и упозорили да би то довело до изолације Косова а приштински медији указују да су одиграли велику улогу у неуспеху да се обезбеди кворум.

И немачки амбасадор Кристијан Хелт упозорио је да, ако посланици такозване косовске скупстине одлуче да пониште Специјални суд, то би могло нарушити односе Косова и његових пријатеља у иностранству.

Седница председништва косовске скупштине требало је да се одржи на захтев 43 посланика, који су покренули инцијативу да се сазове ванредна седница парламента ради укидања закона о Специјалном суду.

Они су то учинили након што је скупштини предата петиција, у организацији ратних ветерана такозване Ослободилачке војске Косова, са више од 15.000 потписа.

Ратни ветерани захтевају да се процес формирања суда, који је већ формиран, врати на почетак или да се изврше законске измене да се за ратне злочине не би судило само Албанцима.

Извор: Tanjug