Издвајамо Регион

АМБАСАДОР КОСОВА У ХРВАТСКОЈ: „Навикли смо на то да за све невоље Срби оптуже Албанце“

Pixabay.com

Загреб — Косовски амбасадор у Хрватској Гзим Касаполи навео је да је навикао на то да за сваку невољу на Косову Срби оптуже косовске Албанце.

Он је у интервјуу за „Вечерњи лист“ говорио о убиству лидера Грађанске иницијативе Оливера Ивановића, о стању Косова након десет година од једностраног проглашења независности, повратку џихадиста и сарадњи Хрватске и Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Жалимо због убиства, али препустио бих косовским органима да истраже и открију ко стоји иза мучког убиства. Навикли смо на то да за сваку невољу која се догоди на Косову српске власти оптуже косовске Албанце. Сигуран сам да ће ускоро бити презентовани сви докази у вези са убиством и да ће показати како то није у вези са међуетничким сукобима. Српска политика остаје онаква каква је била и пре, сваким инцидентом покушава да подигне тензије и да доведе до неповерења међу етничким групама. Ликвидација Ивановића прелази границе сумње могућег политичког убиства”, рекао је он.

На питање ко је имао највише интереса за ликвидацију Ивановића, Касаполи наводи да не жели да прејудицира.

“Апелујем на све стране, посебно српску, да већ једном одустану од већ виђених стереотипа владавине Слобода Милошевића и да ово убиство не користе за стицање политичких бодова. Нажалост, трагедија која је затекла господина Ивановића доказ је да сви ми на Косову морамо заједнички да радимо на изградњи поверења и не смемо да наседамо на провокације политичара који то користе за своју промоцију“, додао је.

Такође каже да је прекид дијалога у Бриселу након убиства Оливера Ивановића доказ да “Србија такве немиле догађаје користи за политичке игре“.

“Чули смо изјаве председника Србије, Владе и осталих министара који на неки начин покушавају да подигну тензије. Дизање тензија и стварање неповерења међу етничким групама на Косову не воде нигде. Морамо да разговарамо и да наставимо дијалог како бисмо створили сигурност и поверење. А изјаве српских политичара не иду у том смеру и не придоносе стабилности на Косову. Жао ми је што председник Србије својим изјавама долива уље на ватру уместо да заједно седнемо и нађемо решење проблема“, навео је Касаполи.

Када је у питању стање на Косову, Касаполи наглашава тежњу да Косово уђе у ЕУ, као и да је то што је Косово признало 115 земаља чланица УН “снажан аргумент јачања суверености“.

“Мале државе, попут наше, присиљене су да раде врло пажљиво. У међувремену, суочавамо се с врло агресивним настојањем суседне Србије, па и Русије и неких других држава, да онемогуће учешће Косова у међународним и регионалним организацијама. Упркос Бриселском споразуму из 2013., у којем стоји да ниједна страна неће блокирати процесе, Београд перманентно и агресивно ради на неколико нивоа: на регионалној, где ради на блокади активног учествовања Косова, на европској активно лобира у односима с пет чланица ЕУ које још увек нису признале Косово. Такође блокира и дијалог у смислу неимплементације Бриселскг споразума, а ради и на активностима којима је сврха врбовање држава које су признале Косово, а још нису успоставиле дипломатске односе. До сада им то није пошло за руком”, наглашава он.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Вечерњи лист