Издвајамо Србија

ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ – САД ЖЕЛЕ НОВИ РАТ НА БАЛКАНУ: Хојт Ји открио опасне планове Вашингтона!

Регион се суочава са озбиљним спољњим и унутрашњим претњама, па могу да се догоде протести и немири који ће произвести озбиљне последице по државе Западног Балкан, поручује Хојт Ји. Стручњаци: Америка намерно изазива кризу!

Амерички дипломата Брајан Хојт Ји, кога називају „специјалцем за Балкан“, ничим изазван најављује нови рат у нашем региону!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хојт Ји сматра да се Западни Балкан, па самим тим и Србија, суочава са спољним и унутрашњим претњама које могу произвести озбиљне последице! Према његовим речима, могући су протести и немири против актуелних власти у балканским државама (!), па је Вашингтон спреман да помогне у борби против дестабилизације.

Стручњаци, међутим, тврде да предвиђање америчког дипломате заправо значи да Запад изазива нову кризу на Балкану, пре свега због страха од Русије, како би се касније појавио као спасилац!

Врућа тачка

Коментаришући амерички извештај „Превентивни ангажман“, у ком се тврди да је Балкан међу 30 потенцијалних „врућих тачака“ којима прете политички немири и екстремно насиље, Хојт Ји потврђује да је то озбиљно упозорење.

– Регион се суочава са озбиљним изазовима, спољњим и унутрашњим претњама које ако остану без одговора, могу произвести озбиљне последице. Крхке институције, слаба владавина права и неслободни медији омогућавају корупцију, обесхрабрују инвестиције и терају грађане да емигрирају. Протести и немири могу да се догоде ако владе не испуне своја обећања – наглашава Хојт Ји за подгоричке „Вијести“, додајући да САД намеравају да остану присутне на Балкану и помогну владама на Балкану да се супротставе тим претњама.

Александар Павић, аналитичар руског Фонда стратешке културе, на другој страни сматра да амерички дипломата говори као члан „дубоке државе“ која живи од стварања и подгревања сукоба широм света, па и на Балкану.

– То је једини начин да задрже утицај и неће се либити да користе сва средства. То је и организовање протеста и немира, али и горе ствари попут подршке терористима. Хојт Ји ово представља као „предвиђање“, али је јасно да је то претња. То не значи, међутим, да треба да се одрекнемо националних интереса. Јер алтернатива је прихватање њихове визије у којој Србија треба да буде што слабија како би лакше могли да нас контролишу – упозорава Павић.

Хојт Ји амбасадор САД у Сарајеву?

Амерички дипломата Брајан Хојт Ји биће постављен за новог амбасадора САД у Сарајеву, а не у Македонији, као што је раније најављено из Стејт департмента, пренели су медији, позивајући се на незваничне информације из дипломатских кругова у Београду. Како се преноси, ипак, још увек је реч само о спекулацијама јер мандат актуелног америчког амбасадора у Скопљу траје до лета, па ће до тада и званично бити познато где ће Хојт Ји бити постављен.
Изазивају, па гасе пожаре

Бивши потпуковник КОС Љубан Каран оцењује да се сада виде јасне намере да се дестабилизује регион.

– Србија ће бити у средишту све сложенијих дејстава, која подразумевају и оно о чему Хојт Ји говори – подстицање протеста и немира. Већ се види да нова тактика подразумева америчку помоћ у решавању онога што зову „српска зависност од Русије“. Американци производе кризе како би се касније појавили као добронамерни спасиоци и пријатељи – закључује Каран.

Русија је лажни пријатељ, уцењује државе Балкана

Хојт Ји је изјавио и да се државе региона морају одупрети „лажном пријатељству неких страних актера који занемарују међународно право или се супротстављају западној оријентацији Балкана“.

– Русија је, на пример, показала спремност да се меша у изборе, подрива кључне институције Запада, као што су НАТО и ЕУ, користи снабдевање енергијом као политичко оружје и слаби поверење у демократију и слободно тржиште. Наставићемо да помажемо нашим партнерима да оснаже отпорност на такав малигни утицај, укључујући јачање полицијских и правосудних институција, борбу против енергетског снабдевања и унапређење одрживог економског раста и евроатлантских интеграција – рекао је он.

 

 

Извор: М. Добромировић / Информер