Србија

НАТО ЗБОГ СРБИЈЕ УПАДА У МАКЕДОНИЈУ: Под изговором да штите њене границе, хоће да СРБИЈУ И СРПСКУ ОКРУЖЕ!

Медијске приче како су Грчка и Македонија близу договора су спиновање НАТО и ЕУ да би Македонија по моделу Црне Горе ушла у НАТО. Циљ је да се насилно, без одлуке народа, једноставно на силу увуку и да се Република Србија и Република Српска потпуно окруже земљама алијансе

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Македонско питање државно, идентитетско и црквено толико је комплексно да решење немају ни Грци, ни Македонци, ни Бугари, ни Албанци али ни Европска унија и НАТО, каже за Спутњик историчар Александар Раковић и додаје да се простор Косова и Метохије и Македоније може упоредити са Светом земљом и Јерусалимом.

Боље је оставити да се та ова питања решавају у неком бољем времену када ће бити могућности да се реше на правичнији начин него што је то данас.

Раковић не верује да су Македонци и Грци, после 26 година спора, пред договором о имену за бившу југословенску републику које би било прихватљиво и за Скопље и за Атину. Због тога је, каже, и за Србију најбоље да стоји по страни кад већ не може да помогне.

За медијске наводе да је договор близу, Раковић каже да је то спиновање НАТО и ЕУ да би Македонија по моделу Црне Горе ушла у НАТО.

– Дакле, насилно, да се без одлуке народа једноставно на силу увуку и да се Република Србија и Република Српска потпуно окруже земљама НАТО – каже Раковић.

Због спора око имена, Македонија сигурно неће ускоро ући у НАТО, Грци би могли ветом да спрече било какву помисао о придруживању Скопља Алијанси. Наш саговорник још додаје да је за Грке то толико снажно национално питање да не постоји притисак којем би они подлегли и попустили.

Ипак, улазак у НАТО није и једини начин уласка америчких трупа у Македонију.

– Они би то могли да ураде и на основу неког билатералног споразума – каже Раковић и објашњава да би Влада у Скопљу једноставно могла да позове НАТО у помоћ око чувања границе.

Иван Стоилковић из Демократске партије Срба у Македонији сматра да ситуација у Македонији не иде ка разрешењу. Сматра да је веома важно да се реши унутрашња ерозија македонског политичког и економског система.

– У овом тренутку нити једна околност која би могли да доведе до промене имена није ни близу да се реализује – каже Стоилковић и додаје да је, према његовом мишљењу, у тој причи најближи повратак посланика у Собрање пред седницу на којој ће се поново гласати о Закону о двојезичности.

Стоилковић каже и да је у Македонији на делу шизофренија у јавном и политичком животу.

– Они који су до јуче били оптуживани за ‘бугарофилство’ постали су ‘србомани’, а они који су били бивши комунисти који су били самозвани ‘србофили’ сада су постали ватрени ‘бугарофили’. Закључили су уговор са Бугарском и реализују ‘тиранску платформу’. Тако да је у новој македонској политици положај Срба сличан положају Македонаца – каже Стоилковић.

Он објашњава да нова македонска политика подразумева избегавање коридора север-југ и стварање осовине на нивоу Тирана-Софија.

– То значи врло велики притисак за реализацију ‘тиранске платформе’ и део који омогућава да Собрање донесе резолуције у о геноциду над Албанцима – каже Стоилковић и истиче да то у суштини значи и одузимање политичких права Срба и Македонаца у Македонији.

Оно што би додатно могло да угрози ионако крхку ситуацију у Македонији јесте попис становништва. Раковић је забринут да би Американци могли да покушају да наметну нови попис у Македонији пошто онај који је започет 2011. никада није завршен и нико не спомиње када би поново могао да буде организован.

– Тада је у албанским и турским општинама изричито покушано фалсификовање пописа. Американци су имали намеру да 40 одсто становништва припишу Албанцима иако Албанаца нема толико у Републици Македонији. То аутоматски значи преобликовање бирачких спискова. Када имате 40 одсто Албанаца који имају право гласа лако ћете међу Македонцима наћи још десет одсто и доћи до натполовична већине. Увек имате десет одсто људи који су спремни да издају националне интересе – објашњава Раковић.

Он додаје да би Македонија тако са фабрикованим пописом дошла у опасну ситуацију у којој би пристала на промену имена и идентитета државе.

– Албански фактор значи може конкретно све да наруши уз подршку Сједињених Америчких Држава на првом месту – истиче Раковић.

Историчар Раковић сматра да ни Грци ни Македонци нису до краја у праву. Он објашњава да не могу Грци полагати ексклузивно право да име „Македонија“ вуку само за себе од античких времена.

– Историјске околности су се промениле, у једном моменту словенски живаљ постао је већина у односу на хеленски живаљ. Дакле, док словенски Македонци покушавају да преузму део историје Грцима, Грци такође преотимају право словенским Македонцима да носе име за своју државу па чак и за своју нацију која им може припадати по историјском праву и континуитету боравка Словена на том простору… – каже Раковић.

 

Извор: rs.sputniknews.com