Србија

ВОЗАЧИ, КОНАЧНО ОДАХНИТЕ: Ако купујете половни ауто, све ће бити готово за 5 МИНУТА и коштати УПОЛА МАЊЕ! Ево и како!

ФОТО: Pixabay.com

Ове јесени требало би да буде промењен садашњи поступак преноса власништва над возилом који сада, због компликоване процедуре плаћања пореза на пренос апсолутних права, траје и по недељу дана. Убудуће би све требало да буде готово за пет минута и кошта упола мање, а уколико нови систем буде радио онако како се очекује, на сличан начин би се могло решити и нешто што се тиче свих возача и што се већ дуго најављује, а што до сада није решено.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Купци половних аутомобила већ годинама у Србији губе време и нерве због непотребне и оптерећујуће бирократије, а све због начина на који се, ето и у 2018. години још увек измирује порез на пренос апсолутних права у износу од два и по посто од вредности возила.

Подсећамо, купопродајни уговор се најпре мора оверити код нотара, где се иначе не може доћи без претходног заказивања и чекања, а само једна овера кошта 1.600 динара.

Затим треба отићи у пореску управу на општини продавца и поднети захтев за обрачун износа пореза. Онда се, зависно од општине, чека још једно пет до седам дана на решење о порезу, а све то у ери бежичног интернета и савремених технологија. Када се пошаље решење, и измире све обавезе, и даље није крај.

Нови власник мора да сачека још који дан док уплата не буде прокњижена да би најзад могао да добије печат да је порез плаћен, а онда, на крају треба да оде у МУП и пребаци возило на своје име. Годишње се изврши 200.000 преноса власништва возила у Србији.

КАКО БИ ТРЕБАЛО ДА БУДЕ

Све ово може да буде много брже и краће и да се заврши на једном шалтеру, а самим тим да много мање кошта. Тренутно само овера нотара печатом кошта 1.600 динара.

То би могао да ради овлашћени полицијски службеник, и након тога само да унесе број шасије из саобраћајне дозволе у систем.

Тиме би софтвер моментално прорачунао вредност возила и проценат од два и по посто који треба уплатити на рачун Пореске управе, и након тога би одмах ту, на шалтеру могао да овери купопродајни уговор и пререгиструје возило на своје име.

Преговори око успостављања оваквог система су у току. Тада ће купац возила платити 100 или 200 динара за оверу, што је осам пута мање него сада.

СВЕ НА КЛИК

Да би све ово било могуће, потребно је направити систем за обрачун пореза на основу вредности возила, али бржи и једноставнији од постојећег. Тако нешто није нереално, и могло би да се направи већ ове године.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/Magazin SAT