СРБИЈА ЈАВЉА

КИМОВА ПЉАЧКА ВЕКА: Севернокорејски хакери украли 530 милиона долара са јапанске берзе криптовалута! (ВИДЕО)

Фото: Pixabay.com

Иза највеће пљачке криптовалута на свету стоји како се сумња Северна Кореја. Наиме, прошлог месеца извршен је хакерски напад на једну од највећих јапанских берза криптовалута, Коинчек, из које је украдено чак 530 милиона долара вредности.

Украдено је више од 520 милиона “новчића” у криптовалути НЕМ (XЕМ) из дигиталних новчаника више од 260 хиљада корисника Коинчека. Компанија је признала је да није користила све неопходне мере за заштиту од сајбер напада, због чега је обећала да ће оштећенима вратити новац из властитих средстава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јапанске власти најавиле су да ће проверити безбедност мере свих криптоберзи у тој земљи како би се открили сви евентуални безбедносни пропусти.

Иако лопови још нису идентификован, јужнокорејска Национална обавештајна служба саопштила је одборницима у парламенту да је могуће да управо Северна Кореја стоји иза ове велике пљачке. Они су додали да је ова земља већ у неколико наврата прошле године извршила сајбер нападе на берзе криптовалута у Јужној Кореји и украла на десетине милиона долара.

Хакеры Coincheck инвестировали украденные монеты NEM в филиппинское ICOhttps://bitnovosti.com/2018/02/06/hakery-coincheck-otpravili-ukradennye-monety-nem-filippinskomu-ico/

Posted by Мир Интернет Бизнеса – Заработок в Интернете on Tuesday, February 6, 2018

Иако извори наводе да јужнокорејска служба није дала конкретне доказе за своју тврдњу, Северна Кореја, која је економски и политички изолована, у сваком случају има мотив за такву пљачку. Аналитичари сматрају да се Северна Кореја, суочена са последицама међународних санкција које је увео Савет безбедности УН због поновљених тестирања нуклеарног оружја и балистичких интерконтиненталних пројектила, покушава сада да се домогне криптовалута како би их заменила за неопходне девизе.

Криптовалуте, које корисницима омогућавају анонимност и које су још увек слободне од регулација, могу да буду корисне за ауторитарне режиме попут Ким Џонг-уновог како би заобишли санкције и добили приступ страним девизама и тржиштима.

The Japanese cryptocurrency exchange Coincheck was hit hard.

Posted by Mashable on Friday, January 26, 2018

“Северна Кореја континуирано тражи начин да се домогне страних девиза, а један начин је да украде или тражи исплате у биткоину или другим криптовалутама”, рекла је Тара О из Пацифик Форум ЦСИС.

Хакери са Севера прошле године напали су три јужнокорејске криптоберзе. Када је Yобит, берза смештена у Сеулу, у децембру прогласила банкрот пошто је изгубила чак 17 одсто своје имовине у сајбер нападу истражитељи су сумњали на севернокорејске хакере.

Осим тога, Сјеверна Кореја оптужена је да је у мају прошле године организовала глобални сајбер напад на хиљаде приватних и службених рачунара помоћу злогласног рансомwареа WаннаЦрy, који криптује податке на зараженим рачунарима и наплаћује власницима неколико стотина долара како би их поново добили натраг.

Помоћник америчког председника Доналда Трампа за државну безбедност и антитероризам, Томас Босерт, у децембру је званично окривио Пјонгјанг за напад. Напад на Коинчек највећа је пљачка криптовалута на свету. Досадашњи неславни рекорд држала је друга јапанска берза Мт. Гокс, која је 2014. банкротирала након што је изгубила око 480 милиона долара.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Курир.рс / Index.hr