Издвајамо Свет

СТРАХ ОД ПУТИНА! ПЕНТАГОН ТВРДИ ДА ОРУЖЈЕ НИЈЕ ЊИХОВО А КУРДИ ОПТУЖУЈУ: Турска је одговорна за обарање руског Сухоја!

Курдске снаге самоодбране из Африна поручиле су поводом погибије пилота обореног руског авиона у Идлиб да је свима јасно ко подржава терористе. Они наводе да су снаге ИСИС у Идлибу опкољене и да могу добити подршку једино из Турске. После поруке Москве да ће утврдити ко је терористе наоружао системима земља-ваздух експресно се огласио и Пентагон тврдњом како САД нису снабдевале партнере у Сирији оружјем тог типа

Портпарол Курдских снаге самоодбране из Африна Рејзан Хеду каже да Курди изражавају искрено саучешће руском народу поводом погибије пилота.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ја као званични представник курдских снага самоодбране из Африна пре свега желим да изразим саучешће руском народу поводом погибије пилота обореног руског авиона у Идлиб. Чини ми се да је свима јасно ко подржава ове терористичке организације. Организације у Идлибу опкољене су и могу да добију подршку једино из Турске – рекао је Хеду.

Према његовим речима, одреди наоружаних групација које се боре против сиријске армије у провинцији Идлиб истовремено учествују у офанзиви на Африн на страни турске армије.

– Руски пилот је погинуо од руке терориста, страдање Курда на рукама је истих тих терориста. Неопходно је ујединити се у борби против њих и њихових покровитеља. Запалили смо свеће у част руског пилота, као што палимо свеће у част наших погинулих Курда – рекао је Хеду.

И Сједињене Америчке Државе тврде да нису снабдевале партнере у Сирији оружјем типа земља-ваздух.

Вашингтон поручује да ће анализирати информацију о томе да је руски авион Су-25 оборен из покретног ракетног комплекса овог типа, саопштио је представник Пентагона Ерик Пехон.

Представник Пентагона је навео да су САД усредсређене на борбу против ИСИС заједно с партнерима у Сирији.

– САД нису испоручивале партнерским снагама у Сирији никакво наоружање типа ‘земља-ваздух’ и не намеравају то да чине ни убудуће – рекао је Пехон.

Он је навео да су у географском смислу америчке операције оријентисане на борбена дејства против ИСИС у источној Сирији.

– Проценићемо заснованост ових саопштења да бисмо заштитили безбедност својих партнера из коалиције – рекао је Пехон коментаришући инцидент с руским авионом.

 

Извор: Информер / Восток