Србија

АЛАРМАНТНА ПРОГНОЗА МЕТЕОРОЛОГА: Стижу снег и ледене кише

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило је на свом Фејсбук профилу објавио најновију прогнозу за наредне дане.

Према његовим речима око 22.11. би требало бити суво, стабилно, док се крајем недеље очекује ветровито и хладно време уз падавине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сутра углавном претежно сунчано пре подне, док се после подне и увече на западу, југозападу и северозападу региона очекује постепено јаче наоблачење које ће на крајњем југозападу и западу понегде условити и кишу. Ветар и даље слаб, док ће дневни максимум бити од +12 до +18 степени Целзијуса – истиче метеоролог.

Чубрило пише да ће наоблачење бити последица приближавања фронталног система који нам доноси осетну промену времена јер ће у среду условити развијање првог, секунданрог, циклона над Јадраном.

– У исто време језгро антициклона које је данима боравило над нама одлази ка ширем простору Скандинавије и Балтика, а по источној периферији тог система почиње спуштање осетно хладнијег ваздуха – наводи Чубрило.

За сада је извесно да ће главнина тог врло хладног ваздуха отићи источније и северније од нас али ће и мањи део тог продора који стигне до нас бити довољан да услови осетније захлађење.

– У среду још релативно топло уз наоблачење са кишом док ће само на југоистоку региона већи део дана бити сув. Ветар слаб, јужни, а дневни максимум до +11 до +18 степени Целзијуса. Најтоплије ће бити над фенским деловима региона – наводи Чубрило.

У четвртак се, даље пише, рачуна на премештање хладног фронта који нам доноси појачан северни ветар и захлађење, док ће дуж Јадрана почети бура. Дневни максимум у осетном паду у односу на протекли период и требао би се кретати од +5 до +11 степени Целзијуса. У четвртак падавине и на југоистоку региона, док ће крајем дана уз престанак падавина уследити делимично разведравање. На планинама преко 1300мнв кишу ће сменити снег.

– У петак и за дане викедна модели сигнализирају нову, секундарну, циклогенезу и од тачног положаја и путање тог циклона зависи колико ћемо хладног ваздуха повући ка нама. Уколико центар циклона буде негде над јужним Јадраном као што то тренутно показују УКМО, ЈМА и ГФС модел ка нама ће се у хладном сектору овог система спустити већа количина хладног ваздуха те ће уз североисточни ветар и хладну кошаву на истоку Србије уследитии даље захлађење и осим обилне кише, снега би понегде било и у низијама, пре свега на северу и северозападу региона као и на крајњем истоку Србије. Максимуми би се у том сучају кретали од +2 до +8, а на истоку Србије око -1 степен Целзијуса и тамо би чак могло бити и ледене кише. У колико центар циклона као што то тренутно показује оперативни ЕЦМWФ буде мало западније, негде над средишњим Јадраном количина хладног ваздуха ће бити мања али ће свакако бити обилних падавина у јаче захлађење, пише Чубрило.

С обзиром да смо још 3-4 дана, како наводи метеоролог, далеко од ове синоптике промена ће свакако бити, али сада је већ извесно да нас од среде очекује осетна промена времена која нас оводи у хладан и падавинама богат део период.

– Тренутни порачуни готово свих модела над највећим делом региона дају акумулације до 25м до 45мм талога, локално и више и у колико се овакве пројекције и остваре то ће бити крај јесењој суши. Даљи развој времена нас вероватно око 22.11. води ка стабилнијем и мало топлијем периоду, док би крајем месеца било услова за ново захлађење – истиче метеоролог.

Извор: Новости