Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТИ ЗАЛЕДИЛИ ПЕНТАГОН: Нови руски разарач ЛИДЕР ће имати застрашујућу ватрену моћ

Атомски ракетни разарач „Лидер“ ће имати преко 200 вертикалних ракетних лансера у којима ће се налазити хиперзвучне ракете „Циркон“ + специјално пројектована поморска верзија ракете „Кинжал“, крстареће ракете „Калибр“ , поморска верзија ракетног система ПВО и ПРО С-500 „Прометеј“, С-350 „Витјаз“…

Ескадрни разарач „Лидер“ (Пројекат 23560) биће „најнаоружанији ратни брод на свету“ и самим тим велики проблем за потенцијалне противнике, истиче амерички интернет портал Military Watch.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у тексту који преноси руски интернет портал РИА Новости, „Лидер“ ће имати такве карактеристике које постојећи бродови једноставно неће моћи да испрате.

Перспективни разарач ће бити наоружан ракетним системима који су аналогни наоружању које се налази на кинеском ратном разарачу типа 055. Руски „Лидер“ ће свакако имати још боље системе који ће да буду интегрисани на његову палубу. наводи издање. Рачуна се да ће на њега бити интегрисана поморска верзија противваздухопловног и противракетног система екстремно великог домета С-500 „Прометеј“, који ће штитити брод или целу ескадру бродова од напада из ваздуха. Поред њега ту ће се свакако наћи и моћни противваздухопловни ракетни системи кратког, средњег и великог домета као што су поморска верзија хибридног топовско-ракетног комплекса „Панцир-С1“, затим ракетни комплекс „Полимент-Редут“ и перспективни С-350 „Витјаз“. Амерички стручњаци сматрају да ће оваква изузетно респектабилна конфигурација ПВО наоружања имати „одлучујући значај“ приликом обезбеђивања ударне групе са носачем авиона (руски пројекат „Шторм“ + модернизација „Кузњецова“) од напада из ваздушног простора.

„Овај разарач ће да има готово 200 вертикалних лансера ракета које ће примењивати тзв „хладно лансирање“ (активирање основног ракетног мотора после напуштања лансирног контејнера-нешто слично имамо код система С-300). У огромној количини лансирних контејнера (>200) који ће бити распоређени свуда по броду, налазиће се цео спектар различитог ракетног наоружања класе море-ваздух, море-море. море-копно итд…“-закључује Military Watch.

Аутор текста примећује, да ће пројекат 23560 у свом наоружању највероватније имати и крстареће ракете „Калибр“. Посебно застрашујуће делују прогонозе да ће „Лидер“ у свом наоружању имати хиперзвучне ракете море-море „Циркон“, као и специјално пројектовану поморску верзију ракете „Кинжал“. Ово ће у великој мери да угрози досадашњу америчку доминацију на морима, која за њих има егзистенцијални значај.

Амерички експерти упозоравају да ће израдња оваквог супер-наоружаног брода, који ће осим мора, копна и ваздуха, покривати још и космос, повратити Русији статус поморске војне силе.

Пројекат атомског разарача нове генерације „Лидер“ укључен је у државни програм опремања оружаних снага (ГПВ) који је конципиран да се оствари у периоду 2018 – 2025. Ову информацију је агенцији ТАСС пренео извор који се налази у саставу руске делегације на Међународном војно-поморском сајму у Санкт Петербургу.

Иначе, сама изградња перспективног разарача ће трајати најмање 5 година. Он ће се највероватније градити на бродоградилишту Северной верфи у Санкт Петербургу. Ово бродоградилише се у последње време интензивно модернизује у циљу оспособљавања за изградњу најсложенијих површинских пловила, какав је свакако овај брод.  У сваком случају до 2025. године руска флота ће бити јача за најмање један супер-разарач класе 23560 „Лидер“.

Треба напоменути да руске ВМФ планирају да у свој борбени састав приме групу од укупно 12 ових бродова, који ће бити у саставу Тихо-океанске и Северне флоте.

Погледајте видео:

 

Извор: rs.rbth.com/Србија јавља