Регион

Колинда за „Гардијан“: Док сам се скривала од бомби, мислила сам да Хрватска и Србија никада неће бити ПОНОВО У МИРУ

Фото: Јутјуб

Британски лист “Гардијан” објавио је чланак о хрватској председници Колинди Грабар Китаровић.

У тексту под насловом “Хрватска председница каже да је присутност радикалних десничара изузетак, а не правило”, Китаровићева брани односе са Владимиром Путином, те одбацује оптужбе да толерише екстремне националисте. Помиње и Србију, односно „тешке разговоре“ кроз које су прошле две земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекла, док се скривала од бомби, мислила је да никада неће доћи време када ће Хрватска и Србија да буду поново у миру.

“Гардијан” подсећа како је хрватска председница засијала као неочекивана звезда током фудбалског светског првенства на којем је пратила скоро све утакмице репрезентације, али и да је такмичење искористила за прикупљање политичких поена за следећу изборну кампању.

Грабар-Китаровић, за коју угледни британски лист пише да је у младости играла фудбал на позицији нападача, изјавила је да израз “моћна мала Хрватска” сумира игру момака и “слику која представља животну, оптимистичну, патриотску екипу и државу”.

Додала је и да се нада да ће друго место освојено на Светском првенству дати замах држави која се након економске кризе суочава са масовном емиграцијом, те се дистанцирала од растућег евроскептицизма и ксенофобије у Европи.

„Радикални десничари у Хрватској су изузетак“

Навела је да су радикални десничари у Хрватској “изузетак, а не правило”, упркос томе што је у парламенту Бранимир Главаш, којем се поново суди за ратне злочине, те други познати политичари националистичке оријентације који гаје симпатије према усташтву, укључујући ин еке који су припадници ХДЗ-а, чији је водећи члан до мандата председница.

– Нећу да коментаришем појединце – рекла је пре него што је нагласила добродошлицу избеглицама који су Хрвати пружили током мигрантске кризе 2015. године.

– У сваком друштву постоје изузеци. Не постоје ксенофобичне реакције на избеглице и мигранте у Хрватској. Нема претњи демократији или људским правима. Треба да се концентришемо на већину у друштву која представља данашњу Хрватску – рекла је она.

“Гардијан” је контактирао и СДП представника Бојана Главашевића који је рекао да је интернационална слика о председници маска која замагљује “право лице” исказано у домаћој политици, укључујући и позивање радикалних десничра на јавне догађаје.

“Гардијан” спомиње и учешће Марка Перковића Томпсона на дочеку репрезентативаца.

– Марко Перковић је био један од пола милиона људи који су на улицама Хрватске тог дана дочекали фудбалере – рекла је новинару “Гардијана” у свом кабинету на Пантовчаку који је саградио, како наглашава британски лист, Тито.

– Играчи су изабрали да Томпсон буде с њима у аутобусу и ја то поштујем. У којој другој земљи сте у последње време могли да видите стотине хиљада људи како стрпљиво сатима на летној врућини без икаквог инцидента чекају? Мислим да се ништа од тога не може интерпретирати као пораст национализма – додала је.

“Гардијан” даље наводи како хрватска председница, попут многих у Хрватској, сматра да су међународне критике на рачун државе које се појављују последњих година узроковане жељом да се дискредитује „модерна држава настала ратом за независност“.

Лист наводи да Грабар-Китаровић говори течно енглески са америчким нагласком где се и школовала, да је била министарка спољних послова, амбасадорка у САД. Упркос европским санкцијама према Русији, она је, како се чини, успоставила добре односе с Владимиром Путином на шта се не гледа свугде благонаклоно.

Хрватска председница позвала је Путина у Хрватску током фудбалског првенства, а током путовања у Русију у 2017. године позивала је на “проширење сарадње” између Москве и Загреба.

Иако је пре била сматрана савезницом САД, хрватске везе с Русијом су се продубиле током последњих година кроз послове с руским компанијама Газпром и Сбербанком.

– Драго ми је да су се председници Трамп и Путин сусрели те се надам да ће се њихов однос наставити. Не видим како би могли решити неке од великих проблема који нас погађају у Хрватској, ЕУ и другде – као што је рат у Сирији – без разговора с Русијом. Преговори са Србијом су били изузетно тежак процес, али решење је стигло много пре него што смо очекивали. Док сам се скривала од бомби у склоништу у Загребу, мислила сам да никад неће доћи време да Хрватска и Србија буду поново у миру – рекла је.

 

Извор: Index