Издвајамо Србија

ТЕРЕЗА МЕЈ ЗАПРЕТИЛА СРБИЈИ: Морате да признате Косово, а после нема никаквих промена граница!

Лондон сматра да корекција граница Косова и Србије може бити ‘дестабилизирајућа’ и да нормализација односа треба да буде основа за признање ‘независних и суверених држава унутар актуелних граница’.

Британска премијерка Тереза Меј отворено је запретила Србији да мора да призна лажну државу Косово и да никаква промена граница више није могућа.

Лондон сматра да корекција граница између Косова и Србије може бити опасна (!?!) и да нормализација односа подразумева ‘признање независних и суверених држава унутар актуелних граница’. Другим речима, Британија тражи да Београд призна једнострано проглашену независност Приштине и да тим „договором“ не добије баш ништа!?!

Сада је све јасно

Како преноси Радио Слободна Европа, Амбасада Велике Британије у Приштини саопштила је да позиви на корекцију националних граница између Косова и Србије могу бити дестабилизирајући.

„Нормализација односа Србије и Косова пресудна је за безбедност, стабилност и просперитет обе земље, али и ширег региона. Британска Влада верује да то треба да буде основа за признавање независних и суверених држава унутар актуелних граница. Сматрамо да позиви о корекцији националних граница могу бити дестабилизирајући. Велика Британија ће наставити да подржава дијалог који се води уз посредовање ЕУ, са циљем свеобухватног и одрживог решења у корист обе земље“, пише у саопштењу.

Стевица Деђански, директор Центра за развој међународне сарадње, коментаришући ове наводе каже да Лондон никада није скривао своје ставове о Србији.

– Велика Британија увек је кроз историју показивала шта мисли о нама и шта нам жели. Оно што нама Лондон жели исто је као оно што Србији жели усташка НДХ или данашња Хрватска. Надам се да су тога данас сви свесни. Уосталом, нигде у свету не постоје британске инвестиције јер они увек инвестирају у политичаре који издају своју земљу. Јефтиније им је тако! То је репер и за нашу унутрашњу политику. Свако ко је данас против решења косовског проблема, поготово ако нешто успемо да добијемо, јасно је на чијој је страни и ко га плаћа – наглашава Деђански.

ЕК: Могуће решење

Интересантно је, међутим, и то што на другој страни Европска комисија индиректно поручује да би прихватила разграничење Србије и Косова.

– Трајно решење значи могуће, одрживо и реалистично решење у складу са међународним правом и нешто око чега Приштина и Београд треба да постигну сагласност. Током дијалога 24. јуна, Хашим Тачи и Александар Вучић имали су интензиван и продуктиван разговор о оквирима споразума о свеобухватној нормализацији односа и сагласили су се да интензивирају рад. Они су 18. јула размотрили остварени напредак и договорили се да се поново састану почетком септембра. Дијалог уз посредовање ЕУ има циљ да подстакне трајну сарадњу две стране и помоћ да остваре напредак на путу ка Европи – рекао је Карлос Мартин, портпарол Европске комисије.

Пацоли у тајној посети Црној Гори

Шеф дипломатије лажне државе Косово Беџет Пацоли боравио је пре три дана у тајној посети Подгорици, тврде тамошњи медији.

Како се наводи, Пацоли је лобирао код амбасадора више земаља у Подгорици да помогну у реализацији разграничења Србије и Косова, која је за њега прихватљива под условом да међународна заједница дозволи разграничење Косова са Црном Гором и Македонијом.

 

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2018.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031