Издвајамо Србија

ЗЛОГЛАСНА АЛБАНСКА СПЕЦИЈАЛНА ЈЕДИНИЦА СТИГЛА НА СЕВЕР КОСОВА: Опаснији од РОСУ, обучавали их Американци и Французи!

Албански медији објавили су да је јуче ујутру у базу у јужној Косовској Митровици стигла колона специјалне полиције за брзе интервенције ФИТ. Ова јединица учествовала је у хапшењу Марка Ђурића

Фото: Јутјуб

Американци се још нису повукли са Газивода, а нове јединице албанских полицајаца током ноћи у суботу на недељу и јуче ујутру пристизале су у базу косовских специјалаца Белведере у селу Свињаре у јужном делу Косовске Митровице! Пристижу и јединице РОСУ, али оно што је још опасније је ФИТ, косовска полиција за брзе интервенције, позната по учешћу у хапшењу Марка Ђурића!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уз звуке хеликоптера Кфора, који су мало-мало па надлетали северни део Митровице, ова вест објављена на албанским медијима, а убрзо и на српским, унела је јуче ујутру ново узнемирење међу Србе који су таман одахнули после информација (испоставило се нетачних) да америчких војника више нема на Газиводама.

Испред машинске зграде електране која се налази одмах поред магистрале Зубин Поток – Брњак, око 12 сати дежурала је јака патрола Американаца са два возила и шест-седам војника, са дугим цевима и шлемовима, који су незаинтересовано пропратили пролазак новинара Курира.

У бази

Репортер Курира прошао је уским улицама јужне Митровице и даље магистралом према Приштини, а колоне албанских специјалаца о којима је писала албанска штампа није било на видику. Уместо њих, путеви јужно од Ибра били су јуче ујутру претрпани бесним лимузинама албанских гастербајтера из Швајцарске, Немачке, Италије, Шведске…

У бази Белведере у селу Свињаре са пута се кроз жицу види да унутра јесу паркирана возила косовске полиције, плаве марице, неколико борних кола, велике зграде и тек неколико полицајаца у даљини… Да ли унутра у зградама има косовских специјалаца, то се са пута није могло видети.

Фотографисање

И покушај репортера Курира да се барем на капији распита има ли унутра косовских специјалаца и колико их је, и када планирају напад на север, није прошао боље.
Једноставно, на капији испред кућице с грбовима Косова није било никога, а да ли нас је неко гледао кроз навучене ролетне са пријавнице, нисмо могли да проценимо. Тек једна или две фотографије за успомену на посету бази Белведере.

У исто време из Приштине је стигла нова вест и деманти званичника тзв. КПС – да током ноћи није било пребацивања нових јединица у базу, да су у бази јединице које су тамо уобичајено и да нема места паници. Још један дан безграничних игара са информацијама и дезинформацијама на северу Косова.

Одговор

Авиони ВС надлећу југ Србије

У оквиру редовне летачке обуке, ваздухоплови Војске Србије ће од данас надлетати подручје Ниша и југа Србије, саопштило је Министарство одбране.
Надлетање у оквиру летачке обуке на овом подручју спроводиће се до 10. августа, наводи се у саопштењу.

ФИТ, СПЕЦИЈАЛНА ЈЕДИНИЦА КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈЕ

– Настанак: 2003. године
– Обука: прво амерички инструктори, а онда француска жандармерија
– Име: 2007. називају је Први интервентни тим – ФИТ (Фирст Инцидент Теам)
– Људство: између 70 и 90 припадника
– ФИТ/РОСУ: ФИТ за специјалне намене / РОСУ за разбијање демонстрација
– Ручно наоружање: „глок 19“, „хеклер МП-5“ и модификовани „калашњиков“
– Познате акције: учествовали су у хапшењу Марка Ђурића

 

Извор: Курир.рс/Зоран Шапоњић