Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Пустите нас да сами са Албанцима решимо проблем који постоји 200 година

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да би било добро да се допусти Србима и Албанцима да сами уреде своје односе, јер су нама потребни мир и стабилност, а не да задовољавамо интересе великих сила.

„Овде ми живимо и треба да се договоримо како хоћемо да живимо у будућности, а не да неком другом испуњавамо жеље“, казао је председник Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То што Хрватска, Македонија и Црна Гора сматрају Косово целовитим и независним није ништа ново, приметио је, одговарајући на питања нповинара, и истакао да он има право да се са тим не слаже.

Исти став имају, приметио је, и САД, Немачка, Француска. . . али: „Ми би само волели да имамо право да штитимо своје интересе, а ничију стабилност не угрожавамо“, истакао је председник Србије и изразио наду да ће нам бити допуштено да пробамо сами са Албанцима да решимо проблем који постоји 200 година.

Решење би, уверен је, представљало најзначајнију ствар за мир, стабилност и просперитет у региону.

На питање о „актуелним границама“, Вучић је узвратио пиутањем: „А, које су то границе актуелне, оне које кажемо ми или, рецимо, оне које кажу у Приштини“?

Додао је да су за неке актуелне једне границе, а за нас су актуелне оне у складу са међународним правом, Резолуцијом 1244 и са мисљењем бар половине земаља у свету.

Како каже на питање што су они признали такве границе какве су признали 2008. године, никада неће добити одговор, да се каже да је то било тада, а сада је сад, те да је свој став изнео и Агели Меркел и Емануелу Макрону…и свим другима.

Зато, каже, увек и пита о којим се границама говори, јер је реч о хиљадама квадратних километара.

„Волели бисмо, и зато смо захвални премијеру Заеву за данаšњи став, да имамо право да Штитимо своје интересе, а да ничији мир не угрозимо, да никакву стабилност у региону не угрозимо“ рекао је Вучић.

Додао је да је са БиХ другачија ситуација јер би бошњачки лидери то исто учинили, али Срби мисле све супротно те не могу да спроведу то у дело.

Поновио је да је зато потребно да покушамо да се договоримо, да у будућности имамо једне границе, а не свако своје, и да онда радимо на економској и трговинској сарадњи.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug