Свет Србија

Србија у шоку! ИЗ СКРИВЕНИХ АРХИВА: Још 1993. била спремна кампања бомбардовања Србије па копнена инвазија

ЦИА је 1993. године предлагала америчком председнику Џорџу Бушу старијем да згази Србију, односно тадашњу Југославију, на исти начин као што је неколико година пре тога поражен Ирак у акцији “Пустињска олуја”.

Чак су коришћени и исти аргументи који су две године пре тога употребљени против Садама Хусеина: наводна производња хемијског оружја и намера да се нападну околне земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова шокантна сазнања налазе се тајним документима ЦИА који су након више од две деценије угледали светлост дана јер је са њих скинута ознака тајности (додуше не потпуно, пошто су поједини делови и даље затамљени).

Да је Буш послушао овакав сулуди савет, територија Србије, Црне Горе, али делимично и БиХ и Хрватске нашла би се на удару стравичне ваздушне кампање, а затим и копнене интервенције, све по узору на протеривање ирачких снага из Кувајта.

Сценарио је, како се види из докумената, био до краја разрађен, уз разматрање свих могућих аспеката, од морала наших снага до метеоролошких услова. Извештај, на пример, садржи детаљну анализу природних карактеристика и брдско-планинског терена широм земље, али и на свим правцима куда би америчке или НАТО трупе надирале, укључујући чак и Далмацију, босанске планине и крајњи југ Србије.

ЦИА у извештају, монтирајући повод за напад, наводи да Југославија има највеће погоне за производњу хемијског оружја у источној Европи, наводећи посебно Крушевац и подручје Мостара, који тада чак није ни био под контролом Срба. Истиче се да Срби могу да производе разне нервне и бојне отрове, а нарочито се апострофира сарин и потенцира да он може да послужи за масовно убијање.

Подсетимо, слични изговори коришћени су за напад на Ирак, али се на крају испоставило да Садам Хусеин није имао ниједан погон за производњу такве врсте оружја.

Генерал у пензији Владимир Лазаревић потврђује да је велики број припадника система безбедности и војске могао да наслути намере Америке.

Бивши председник Председништва СФРЈ Борисав Јовић истиче да Американци увек ураде оно што је у њиховом интересу:

– Има логике у томе да су САД планирале да нас бомбардују још 1993. Нисам лично имао таква сазнања, али је веома могуће да су тајне службе имале такве планове. Американци увек ураде оно што је у њиховом интересу, пре или касније, па су нас на крају ипак бомбардовали 1999. године.

– Позната је њихова стратегија стварања и управљања кризама. Можда су они у својој јавности крили праву истину и своје циљеве, али ми смо овде све то знали. Знали смо да у сваком делу света примењују сличан сценарио. Тако је било у Ираку, исти план је вероватно постојао за Србију – каже наш саговорник и констатује да су оно од чега су одустали те 1993. године урадили 1999.

 

Извор: Српски телеграф