Свет

УКРАЈИНА НАЈАВЉУЈЕ РАТ: Готово је са „Великим споразумом“ са Русијом

Прва потпредседница Врховне раде Украјине Ирина Герашченко најавила је раскид Уговора о пријатељству, сарадњи и партнерству са Руском Федерацијом, јавила је украјинска новинска агенција УНИАН.

Како се наводи, Герашченко је рекла да је украјински председник Петро Порошенко наложио Министарству спољних послова, „да не припрема документацију за продужење овог уговора“, по истеку рока који наступа аутоматски.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, она је нагласила да постоји велика разлика у концептима раскида и непродужавања уговора.

– Ради се само о непродужавању споразума – рекла је она.

Герашченко је додала да би волела да политичари, посебно будући председнички кандидати, знају разлику јер је, како је рекла, то њихова дужност.

– Није реч ни о каквим прекидима јер ћемо ми тражити од Руске Федерације у свим међународним судовима, у Хагу и другим судовима, да сносе одговорност за прекршен договор – објаснила је она.

УНИАН подсећа да су Уговор о пријатељству, сарадњи и партнерству између Русије и Украјине, познат и под називом „Велики споразум“, потписали председници две земље 31. маја, 1997. године.

Земље су, како наводи, званично признале међусобне границе и консолидовале принципе стратешког партнерства и поштовања територијалног интегритета.

Након што је Русија припојила Крим и почетка сукоба у Донбасу, у више наврата су се чули позиви да се раскине уговор због тога што је, како тврди Кијев, Русија повредила територијални интегритет Украјине.

 

Извор: Tanjug