Свет Србија

Немачка десница неће Србију у ЕУ! Спремају референдум, а ово је наша ОПЦИЈА!

Pixabay.com

Стручњаци објашњавају да Немци у све већем броју страхују од „балкнизације“ ЕУ

Посланици десничарске партије Алтернатива за Немачку (АфД), највеће опозиционегрупације у Бундестагу, траже да се по хитном поступку усвоји закон по коме би у овој земљи било обавезно расписивање референдума о чланству земаља Западног Балкана у Европској унији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручњаци објашњавају да Немци у све већем броју страхују од „балкнизације“ ЕУ и да ће зато на све начине покушати да спрече пријем нових чланова, па самим тим и Србије. Посланик у Бундестагу Зигберт Дерзе каже да ће АфП ускоро организовати „народни референдум“.

– Учлањење држава Западног Балкана у ЕУ доноси промене у правцу балканизције ЕУ, што никако не желимо. Претходно морамо да питамо да ли је народ сагласан. Сматрамо да је Јункеров датум за пријем нових чланица до 2025. године илузоран и контрапродуктиван. Западни Балкан има велике проблеме са корупцијом и организованим криминалом – подвлачи Дрезе.

Коментаришући ове наводе, спољнополитички аналитичар Милан Мишић подсећа да кад Србија затвори сва приступна поглавља и усвоји све европске законе, мора да чека да њен улазак у ЕУ верификује свих 28 држава чланица.

– То што тражи АфД, као највећа растућа опозициона снага у немачкој, још није обавезујуће. Они желе да ограниће број земаља у ЕУ, али то је тема о којој ће се тек разговарати… Процена јесте да су евроспким вратима тренутно најближи Србија и Црна Гора, Али смо и даље далеко од испуњења услова и отварања свих поглавља – подвлачи Мишић.

Аналитичар Стевица Деђански наглашава да је АфД странка у успону, која свој успех гради на евроскептицизму.

– Како се сада крећу ствари у Европи и око Европе, највероватније ће бити пооштрени услови за улазак у ЕУ и питања да ли ће уопште бити проширења чланства. Србија не може да утиче на то. Ово свакако јесте упозорење да треба да тражимо алтернативни пут и будемо свесни да ЕУ није једина опција – закључује Деђански.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Informer