Издвајамо Србија

ШУМАДИНЦИ ПРОКЛИЊУ ОНЕ КОЈИ СУ ОДОБРИЛИ НАСЕЉАВАЊЕ МИГРАНАТА И ДОБИЈАЊЕ КУЋА: Дабогда вам унуци били…

Вест да ће за мигранте, у околини Крагујевца бити купљено шест сеоских домаћинстава, изазвала је у Шумадинцима бес и страх. Коментари су – одоше куће прадедова Сиријцима и Авганистанцима.

– Онима који су то одобрили, дабогда унуци били Арапи – став је Шумадинца Јована. Само што је све погрешно схваћено!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Крагујевачко градско веће, градска влада, пре неколико дана дало је сагласност за закључење два меморандума о разумевању између Данског савета за избеглице Србије и града Крагујевца.

– Један је „Подршка достојанственим стамбеним решењима и одрживом начину живота расељених и повратника у Србији“ и његов циљ је побољшање услова становања интерно расељених лица и повратника из процеса реадмисије у Србији. Та интерно расељена лица су они који су у Шумадију стигли из некадашњих југословенских република, а још увек овде живе у социјалним становима, код рођака и пријатеља или у неким установама. Циљ је да се њихово стамбено питање најзад трајно реши.

Што се тиче повратника из процеса реадмисије, мисли се на оне који су у земље Западне Европе отишли да раде без радних дозвола, па су ухапшени и морају се вратити у Србију. Међу њима је највише Рома који ни овде немају кућу и посао. Значи, интерно расељени и повратници из реадмисије су особе које ће добити тих шест домаћинстава – разјашњава Никола Рибарић, начелник крагујевачке Градске управе за здравствену и социјалну заштиту.

Такође, овим пројектом је предвиђена и изградња четири монтажне куће за оне који већ имају свој плац, а не и новца за погну неки објекат. Људи који су већ купили старе куће или почели да граде своје, моћи ће да добију грађевински материјал како би довршили започету градњу.

– Други пројекат је „Одрживи повратак – подршка и оснаживање“. Ни он није намењен мигрантима из Сирије, већ да подржи повратак расељених који желе да се врате на Косово. Повратничка помоћ подразумева превоз до места повратка, као и обуку за неки посао и почетну помоћ за мали бизнис, као што је куповина опреме за фризерске радње, куповина стоке онима који би да се баве пољопривредом или слично – објашњава Рибарић.

Пројекте финансира Европска унија, а реализује Дански савет за избеглице Србија у сарадњи са општинама.

Прича о кућама за мигранте објављивана је ових дана под насловима типа „Почиње колонизација, Крагујевац дао сагласност да мигранти населе Шумадију“. Реакција јавности била је – очај и бес.

– А за наше људе који су рођени у Србији, прошли и бомбардовања и инфлације и постајали технолошки вишкови јер су им фирме распродате, за нас нема ништа- каже педесетогодишња Шумадинка Јованка Росић.

Пољопривредник Дејан Ј. (48) дели на друштвеним мрежама вест „Мигрантима шест сеоских домаћинстава у Шумадији“ упозоравајући јавност да стижу избеглице из Сирије и да „смо сами криви што ће они населити Шумадију“.

– Крагујевчани, Шумадинци, хоћемо ли ово допустити? Ово никако не би смели да дозволимо! Село је душа Србинова и овако несто је недопустиво – апелује Шумадинац ратни ветеран.

Све због неразумевања објављеног саопштења градског већа и двосмислених наслова. И због страха од миграната.

– Ничему нас историја прогона народа и раса није научила, и даље мрзимо унапред, недовољно обавештени и уплашени – пише у једном коментару који носи потпис „Избеглица“.

 

Извор: М. Раца/Телеграф.рс