Регион Србија

ХРВАТИ НА ГРАНИЦУ СА СРБИЈОМ ПОСТАВЉАЈУ ДЕТЕKТОРЕ ЛАЖИ: Ако не говорите истину ЧЕKА ВАС ХОРОР!

Према неким подацима више од 700 милиона људи сваке године уђе у ЕУ. Пошто тај број стално расте, Брисел уводи детекторе лажи на границама

Kако пише хрватски Вечерњи лист, а преноси Дневни аваз, од биометријских података који се користе, сада се при чувању граница прелази на биомаркере који одају говори ли особа истину или не. На неколико аеродрома у Мађарској, Грчкој и Летонија почиње тестирање система иБордерЦтрл, развијеног под патронатом ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поступак провере одвија се у неколико етапа. Прва се одвија пре путовања, тако што ће путници путем онлајн апликације унети фотографије пасоша, визе и потврде да имају довољно новца за боравак у ЕУ. Потом ће преко wеб-камере одговарати на питања „аватара“, компјутерски генерисаног граничног полицајца.

– „Аватар“ ће бити персонализован за сваког путника – компјутерски гранични полицајац биће истог пола као и путник, говориће његовим језиком, а такође ће и визуелно одражавати путниково етничко порекло. Пример питања је следећи: „Што имате у торби?“, „Ако сада отворите кофер, хоће ли садржај потврдити оно што сте ми управо рекли?“

У фокусу ће бити и изрази лица које путник прави, попут малих промена на лицу односно микропокрети. Анализа покрета лица, наиме, који су често неувежбаном оку невидљиви, подручје је којим се десетинама година баве научници, тврдећи да баш ти мали покрети лица одају да ли неко говори истину или лаже.

Након упоређивања покрета лица и одговора, као и анализе добијених резултата, путник се смешта у једну од две категорије – нискоризичну или високоризичну.

У тој фази путници добијају и информације о њиховим правима и процедурама те упозорење о илегалним активностима.

 

Извор: Večernji/Dnevnio avaz