Свет

НЕЋЕ ВИШЕ ДА УБИЈАЈУ! НАТО СЕ РАСПАДА, ВОЈНИЦИ МАСОВНО ДЕЗЕРТИРАЈУ: Крију се у Канади и Шведској, где траже азил!

Pixabay.com

Међу снагама НАТО-а све више је напада на команду, дезертера, несигурности војника у моралне циљеве ратова, али и класне суревњивости међу официрима, наводе независни антиратни портали

Према подацима који се објављују последњих година, повећан је број дезертера из НАТО армија, укључујући и војску најјаче чланице овог савеза САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према неким изворима, америчке копнене снаге годишње напусти 4.387 војника, из морнарице више од 3.000, а из ваздухопловства 82. Од почетка копнене операције у Ираку, коју су повеле САД и њени савезници, дезертирало је више од 8.000 војника и официра. Антиратни портали наводе да се дезертери најчешће крију у Канади и Шведској, где траже азил.

Како наводе из антиратне организације „Ситизен солџер“, која пружа правну помоћ дезертерима, у Пентагону настоје да угуше такве побуне.

Амерички војни врх за све криви војнике, тврдећи да је реч о некадашњим криминалцима, и о људима чије су породице несређене и лицима која су асоцијална. Међутим, антиратне организације тврде да ти људи не желе да ратују за политичке и друге циљеве за њих непознатих центара моћи.

Многи антиратни портали, попут „Не желимо да убијамо“ и „Вратите их кући“, нуде помоћ онима који напусте јединице НАТО снага. У војсци САД, како наводе војни портали, постоји проблем недостатка војника, па мобилишу резервисте, што је око 150.000 људи годишње.

Неки портали и организације истичу да постоји и класна, односно социјална нетрпељивост међу официрским кадром у НАТО. Висока командна места у НАТО заузимају углавном официри пореклом из виших социјалних слојева, док најбројнију масу средњих официра чине лица из средње класе или радничких породица.

Неки војни портали, али и светски листови, наводе да су посебно млади амерички официри љути на државу и друштво који их шаљу у рат, а онда им не пружају подршку. Неки сматрају да им није представљен јасан циљ ратова.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Vestionline.com