Свет

Огласила се управа Нотр-Дама: Ево због чега се застава тзв. Косова нашла међу осталим учесницама Првог светског рата

Неименовани портпарол цркве објаснио је да је одлучено да се ставе заставе свих оних који су позвани на комеморацију на основу списка добијеног од Јелисејске палате

После истицања заставе непризнате државе Косово у Паризу, унутар катедрале Нотр-Дам, у оквиру обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата, са заставама других држава победница – учесница, дигла се велика бура у јавности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од осуда до предлога како би Србија требало да реагује, низале су се изјаве званичника, а данас се огласила и управа париске катедрале Нотр-Дам и саопштила како се застава нашла ту.

– Одлука о стављању заставе Косова унутар цркве донета је на основу списка званичника позваних на комеморацију у недељу у Паризу – јавила је агенција Франс прес.

Неименовани портпарол цркве објаснио је да је одлучено да се ставе заставе свих оних који су позвани на комеморацију на основу списка добијеног од Јелисејске палате.

– Нотр-Дам не заузима ничији став нити и бави се дипломатијом – рекао је портпарол.

Подсетимо, застава тзв. „државе Косово“ нашла се усред Париза са заставама других држава победница – учесница у Првом светском рату.

Тако је Косово, које не само да није било учесник Великог рата, већ тада није постојало чак ни као јужна српска покрајина, стављено „раме уз раме“ са државама, учесницама рата, и то у време када је било терирорија чији је део након балканских ратова припао Краљевини Југославији, а део Црној Гори.

Председник Србије, Александар Вучић, поручио је да ће упркос овоме ипак ићи у Париз 11. новембра, јер сматра да Србија не би требало да се изолује.

– Да Србија не буде представљена у Паризу? Земља која је највише пропатила и претрпела највеће губитке током Првог светског рата, а да буде представљен Хашим Тачи – поручио је он.

– Ни мени се не свиђа и рећи ћу Макрону да ми се не свиђаа, а је ли то разлог да не разговарамо са Макроном, Путином, Трампом и ако треба са Тачијем? Шта је смисао свих тих који то траже, да не разговрамо ни са ким, да затворимо Србију, да не тргујемо ни са ким, јер смо стално увређени – запитао је Вучић

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs