Србија

УДАРНА ВЕСТ! Кризни штаб данас хитно заседа! ЕВО ШТА НАС ЧЕКА!

Стручњаци наводе да коронавирус сад највише напада млађу популацију, а да су легло заразе управо објекти где они највише бораве – сплавови, ноћни клубови, теретане, спортски догађаји…

Кризни штаб за сузбијање епидемије коронавируса данас би требало да предложи Влади Србије увођење нових мера у Београду како не би дошло до погоршања тренутно стабилне епидемиолошке ситуације изазване коронавирусом. Чланови Кризног штаба предложиће да се ограничи радно време ноћних клубова и сплавова до 23 сата, ресторана до 19 сати, али и да се смањи број окупљених у затвореном простору приликом организовања породичних прослава (свадби, рођендана, крштења…).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Млади на удару короне

Стручњаци наводе да коронавирус сад највише напада млађу популацију, која, иако нема никакве симптоме, може да угрози старије суграђане, а да су легло заразе управо објекти где млади највише бораве – сплавови, ноћни клубови, теретане, спортски догађаји…

Оно око чега чланови штаба немају дилеме јесте да ће на снази до даљег остати обавезно ношење маски у јавном превозу.

И сам министар здравља Златибор Лончар, говорећи о евентуалним новим мерама, каже да ће он и даље задржати став који је заступао и до сада.

– Грађани су имали прилику да својом одговорношћу одлучују како ће бити и да ће, уколико не буду били одговорни, бити уведене мере које ће побољшати стање и сачувати здравље и животе људи – рекао је Лончар, додајући да болнички капацитети нису ни близу попуњених.

Увођење казни

Оно што је такође битно, а о чему ће се причати на састанку Кризног штаба, јесте да се за непоштовање правила уведу и казне.

Директорка Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ докторка Верица Јовановић каже да ће се, у складу са епидемиолошком ситуацијом размишљати и у правцу примене казнене политике у случају непридржавања донетих мера, али пре свега апелује на коришћење личних заштитних средстава.

– Ситуација се апсолутно држи под контролом, али су све мере које је Кризни штаб применио веома значајне и њихово поштовање допринеће смањењу преношења ковида-19 међу грађанима – каже др Јовановић.

До сада су нове мере уведене у Новом Пазару и Крагујевцу. Кризни штаб наложио је затварање свих забавних паркова за децу у Новом Пазару, скраћење радног времена до 19 сати свих трговинских радњи и маркета, фризерских салона, пекара, месарских радњи и осталих услужно-занатских објеката. За време рада тих објеката (7-19х) обавезни су маске и рукавице, како особља, тако и муштерија.

Такође, забрањен је рад јавних и приватних вртића, дечјих играоница и пензионерских клубова.
Када је Крагујевац у питању, забрањено је одржавање свадби и других породичних прослава, забрањени су и сви јавни скупови, концерти и спортска дешавања. Забране важе и за окупљања на јавним површинама, парковима, тржним центрима, дечјим игралиштима, а ограничено је и радно време угоститељских објеката, али и прописана је обавеза ношења заштитних маски и рукавица у затвореним просторима и јавном превозу.

Извор: Информер.рс