Издвајамо Србија

СКАНДАЛ НА СЕДНИЦИ ГЕНЕРАЛНЕ СКУПШТИНЕ ИНТЕРПОЛА: Албанци провоцирали представнике Србије! Добацивали им, а на једног чак и НАСРНУЛИ!

Први дан заседања Генералне скупштине Интерпола у Дубаију обележио је низ скандала и бројна кршења прописа рада ове међународне полицијске организације, као и бројне провокације приштинске делегације на рачун представника Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Према незваничним сазнањима, на заседању Генералне скупштине Интерпола представници Приштине су све време сликали српску делегацију и добацивали им. Провокација је било како у сали, тако и испред у току паузе, пише лист Блиц.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према незваничним информацијама дошло је и до напада, када је члан приштинске делегације, који се представио као новинар, на срнуо на једног члана тима из Србије.

Министар Стефановић, који предводи нашу делегацију у Дубаију, рекао је да је сам почетак седнице Генералне скупштине обележило непринципијелно понашање Генералног секретаријата Интерпола.

– И поред противљења већег броја држава чланица и наравно Републике Србије да се питање пријема такозваног „Косова“ уопште нађе на дневном реду, донета је одлука да ова тачка остане и да се о њој гласа. Нажалост, иако смо више пута упозоравали да је тиме угрожено међународно право, оваква одлука показује да Корелова резолуција коју је усвојила Генерална скупштина претходне године у Пекингу остаје само мртво слово на папиру – нагласио је Стефановић у саопштењу МУП.

Министар је истакао да је Генерални секретаријат и један део чланица Интерпола одлучио да њихово становиште буде изнад међународног права и изнад одлука које је донела и сама Генерална скупштина.

– Република Србија наставља да, заједно са својим партнерима, лобира и да ради на томе да одлука о евентуалном пријему тзв. „Косова“ не прође на самом гласању у уторак. Не предајемо се и борићемо се свим силама до краја. Надам се да ћемо, заједно са земљама које помажу Србији, успети да покажемо да гласање за пријем такозваног „Косова“ у Интерпол представља потпуну политизацију ове полицијске организације што је потпуно штетно, не само за међународно право, већ и све будуће полицијске операције – нагласио је министар Стефановић.

Такође, потпуно мимо процедура Генерални секретаријат Интерпола преузео је председавање 87. заседањем Генералне скупштине, а генерални секретар Јирген Шток је у свом уводном обраћању највише пажње посветио оставци доскорашњег председника Интерпола Менг Хонгвеја.

Наиме, уместо да Јужнокорејанац Ким Џонг Јанг води седницу Генералне скупштине, што је био искључиво његов задатак, он је реч предао саветници за правна питања Американки Мери Родригез која је на своју руку тумачила приговоре земаља, укључујући и приговоре Србије, које су изнеле примедбе на програм рада овогодишње Генералне скупштине.

Она је грубо прекршила правила и процедуре Интерпола и на себи својствен начин је водила седницу, не уважавајући примедбе које јасно указују на кршење међународног права.

Генерални секретар Јирген Шток је, у намери да испровоцира Кину, нашироко причао о случају Менга где је до детаља описивао своје виђење његовог нестанка, као и шта је све његова супруга говорила у медијима.

Генерална скупштина ИНТЕРПОЛ-а почела је данас у Дубаију и на њој учествује готово 1.000 званичних представника из 173 земље, објављено је на сајту те организације.

Међу учесницима је и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

На четвородневној конференцији биће разматрани и захтеви Кирибатија и Вануатуа, које су чланице УН, као и такозваног Косова за пријем у чланство ИНТЕРПОЛ-а. Међу учесницима је 85 шефова полиција и 40 министара.

Тема овогодишње 87. Генералне скупштине је улога полиције у ери информатике. На конференцији ће бити разматрано како ће технологија променити претње у будућности и како је службе безбедности могу користити да одговоре на те изазове.

 

Извор: Курир.рс/Блиц