Издвајамо Регион

СПРЕМА СЕ ОПШТИ ХАОС: Грци УПАДАЈУ у Албанију да САХРАНЕ ХЕРОЈА (ФОТО)

Око 2.000 грчких десничара најавило је да ће присуствовати сахрани Константиноса Кацифаса, чија је смрт драматично погоршала ионако не претерано блиставе односе између Грчке и Албаније и покренула питање односа Тиране према мањинским заједницама.

– Нови хладни рат налик оном с почетка деведесетих година прошлог века – пише Катимерини, наводећи серију оптужби на рачун албанског начина изградње односа са мањинским заједницама, укључујучи све снажнију националистичку реторику, нетранспарентниу истрагу о смрти Кацифаса и на крају увредљиве транспаренте који су се током викенда појавили на фудбалским стадионима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Грчки десничари, од којих највише зазиру и Атина и Тирана, тврде да је Кацифас „хладнокрвно убијен“, иако је албанска полиција у више наврата навела да је Грк убијен пошто је пуцао на полицијско возило и затим побегао у оближњу шуму. Верзију албанске полиције пратио је снимак на којем се види како Кацифас пуца из „калашњикова“, као и фотографија оружја.

Породица страдалог Грка, пак, тврди да је Кацифас убијен пошто је подигао руке и одбацио оружје.

Тај догађај подигао је тензије између Атине и Скопља на највиши ниво у последње две деценије, а наредни велики тест представљаће сахрана Константиноса Кацифаса средином седмице.

Његово тело се још увек налази у рукама албанских истражних органа, али је адвокат породице Ефтимос Навиридис рекао грчкој Антени1 да ће бити предати потродици најкасније у уторак. Кацифас је убијен са два метка, али детаљи који су до сада процурели из истраге тешко могу да понуде коначну верзију догађаја који су кулминирали смрћу Грка.

Грчки катимерини тврди да су навијачи Партизанија из Тиране, током викенда, на стадиону развили транспарент на којем је писало „Мртав Грк, једно к… мање“, што је изазвало нови талас реакција из Атине, па је посланик у грчком парламенту Вангелис Дулес односе Тиране према етничким Грцима описао као „чисту мржњу“.

Албанска фудбалска федерација је одмах осудила тај транспарент, наводећи да „расистичким порукама нема места на фудбалским теренима“ и најавила озбиљне казне особама одговорним за транспарент.

Појаву тог транспарента осудио је и председник албаније Иљир Мета.

Инцидент се одиграо у селу Буларат, недалеко од границе с Грчком, а званична Атина је албанском амбасадору у Атини уручила протест. Грчки медији оптужују албанску полицију за „хладнокрвно убиство“. Тирана, међутим, одбацује оптужбе, наводећи да је Кацифас без разлога пуцао на полицајце.

Инцидент се догодио док је албанско село Буларат, у коме већином живе Грци, обележавало годишњицу уласка Грчке у Други светски рат, 28. октобар 1940. године.

Потом се саопштењем огласило и албанско Министарство спољних послова наводећи да „жали због неоправдане политизације“ овог случаја. У саопштењу се каже да је албанска полиција „детаљно објаснила“ да је у питању био „потпуно изолован случај“, као и „флагрантан чин“ агресије према албанској полицији.

 

 

Извор: srbijadanas.com/РТС