Издвајамо Србија

Срби Џоржа Буша старијег неће памтити по добру: Претио је нашој земљи војним нападом 7 година пре НАТО агресије

Фото: Јутјуб

Председник тзв. Косова Хашим Тачи који је на Твитеру изразио жаљење због смрти бившег америчког председника Џорџа Буша. Он је изразио саучешће његовој породици и пријатељима и целом америчком народу

Бивши амерички председник, Џорџ Буш старији, преминио је ноћас у 94. години. Његов мандат на челу САД обележили су походи на свет, а крајем мандата „дотакао“ је и Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његова политика као председника базирала се махом на спољнополитичким одлукама као што су пад комунизма у Источној Европу и инвазија ирачког лидера Садама Хусеина на Кувајт 1990. године.

Са крајем комунизма Буш је на својој инаугурацији изјавио „Нови поветарац дува, свет је освежен слободом чини се да је поново рођен“. Буш је био кључни шраф за формирање међународне војне коалиције која је натерала Садама Хусеина да се повуче из Кувајта.

ако је имао нсамо један председнички мандат, председник Буш старији упетљао се крајем њега и у ситуацију на пордучју бивше Југославије. Он је 1992. године упозорио тадашње српске лидере да су Уједијене нације спремне да ангажују војне снаге уколико се рат на Балкану прошири.

– У случају да Срби проузрокују конфликт на Косову, Уједињене нације ће бити спремне да ангажују војне снаге против Срба на Косово, али и у Србији – стоји у документу који је те 1992. године Буш старији послао тадашњем председнику Слободану Милошевићу.

У истој поруци је стајало да су УН спремне да користе силу и уколико би њихове наге биле нападнуте у Босни. Буш је упозорио Милошевића да „не провоцира даља непријатељства у Босни у име босанских Срба“.

Буш је од стране свог народа био критикован да је запоставио питања из унутрашње политике и на изборима 1992. године га је победио Бил Клинтон, ког грађани Србије поистовећују са америчким утицајем током ратова деведесетих, од ратова на КиМ до НАТО агресије на Србију 1999. године.

На овом делу захвалио му се данас и председник тзв. Косова Хашим Тачи који је на Твитеру изразио жаљење због смрти бившег америчког председника Џорџа Буша.

Он је изразио саучешће његовој породици и пријатељима и целом америчком народу.

– Косово ће се заувек сећати његовог снажног упозорења Србији на Божић 1992. у заштиту Косова. Тамо и тада нас је председник Буш натерао да верујемо у чуда – написао је Тачи.

Извор: Телеграф.рс