Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ЗАГРМЕО: Амбасадору САД ћу рећи све у лице! Ако Албанци пошаљу војску, Србија ће заштитити свој народ!

Фото: Јутјуб

Специјални гост емисије “Прва тема” је председник Републике Србије Александар Вучић, а теме су Косово и Метохија и евентуални ванредни избори

Шеф српске државе на почетку је, у интервјуу за ТВ Прва, објаснио да Србија у 2018. години има раст од 4,5 одсто, суфицит у буџету 3. годину заредом, а да је све што се ради управо зарад што успешније економије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Можемо да покажемо да озбиљним и одговорним радом крећемо изузетно добрим путеим. Отварамо највише фабрика, али нам је и даље највећа мука КиМ. Приштина мисли да, путем 3 предлога, врши притисак на Србију, али ја тиме нисам фасциниран. Они ни сами не верују да могу некога овде да уплаше. Траже да сваки разговор води независности Косова, да оно мора буде признато у оквирима садашњих граница и целовитост територије у унитарном принципу. Они су желели да суштински затворе врата за дијалог. Кажу: „Ми хоћемо све и по сваку цену“. А о чему онда ми да разговарамо? О скијању, летовању? Све ме то мање брине, јер сам добро разумео поруке са таксама, такву меру не можете увести осим ако сте сишли с ума или ако желите да испровоцирате Србију да предузме контамере не бисте ли ушли у оружане сукобе. До сада смо успели да избегнемо те замке, као што ћемо успевати и убудуће – објаснио је Вучић.

– Србија ће заштитити свој народ у случају напада. Ми имамо право да уђемо само уз дозволу КФОР, тј. НАТО. Ако се прекрше све одредбе споразума, Србија би имала право да реагује, али то се јуче није догодило – јасан је Вучић.

О таксама које је Приштина увела

– Такву меру можете да уведете у два случаја, један је да сте сишли с ума, а други је да хоћете да испровоцирате Србију да предузме неке друге мере не би ли ушли и у оружани сукоб – рекао је Вучић на ТВ Прва.

Он је истакао да је Србија успела да избегне такве замке и да ће у томе успети и убудуће.

О Косову и Метохији

Председник Србије је рекао да „обичном човеку“ није лако да схвати шта значе потези које повлаче представници приштинских власти.

– Они су у парламенту данас изашли са три захтева. Прва је та да сваки договор мора да води пуној независности Косова, друго је да Република Косово мора да буде призната у оквирима данашње границе и треће, да мора да буде задржана целовитост територије. Они су овим папиром недвосмислено рекли, „Ми хоћемо све“ – рекао је председник Србије.

Он се осврнуо на јучерашњу изјаву да ће за амбасадора САД у Приштини имати поруку, али је нагласио да су га саветници упозорили да је ипак боље да не говори то што је желео, јер ће „прекршити неколико дипломатских правила“. ипак, он је рекао да ће му „све рећи у лице“ када се састану.

– Мој посао је да штитим Србију, све најгоре мислим о свему што је он изговарао и не плашим се никога, па ни њега. Реаговао сам срцем и ништа боље о њему не мислим ни данас. Ићи ћу на седницу Савета безбедности, јер желим да имамо доказ да смо о свему на КиМ упозорили међународну заједницу. Србија више не сме да губи своју децу, ионако имамо одлив паметних људи. Зато смо и прихватили Бриселски споразум. То је један папир, ништа више, све смо обавезе испунили, Приштина ниједну. Али нећемо дозволити хуманитарну катастрофу. Постараћемо се да тамо увек буде намирница – поручио је он.

О критикама опозиције

Коментаришући наводе председника Народне странке Вука Јеремића да је „криза на КиМ резултат договра Вучића и харадинаја“, председник је одговорио да „се сваког дана бори за Србију, јер је воли“.

– Јеремић је прво причао да ме Меркелова неће примити, примила ме је после 3 дана, па да ме неће примити Путин, примио ме је после 4 дана. Рекао је да ће бити избора 4. новембра, па јесу били? Па да сам договарао нешто са Харадинајем, а нисам га никада ни видео. Неко ко мрзи свој народ би само могао тако нешто да договара. Он полази од себе, кад се договарао са белосветским криминалцима, па мисли да су сви људи такви. Данас ме је назвао велеиздајником, а ја њима никада то нисам рекао, иако су криви за границе на Јарињу и Брњаку, пресуду Међународног суда правде и ћутање на реакцију међународне заједнице. Њих није интересовао српски народ – узвратио је Вучић.

О протестима „Стоп крвавим кошуљама“

Осврнувши се на окупљања на улицама Београда већерас и протекле суботе, он је додао да „поштује народ, ма колико број био на протестима“.

– Нећу да испуним захтеве оних који су покрали Србију. А народ ћу да поштујем, зато и кажем: „Изволите на изборе“. Упућивали су дивљачке увреде, када једној дами кажу да је „лажљива фукса“. Нећу подлећи притисцима, ни да испуњавам ишта што долази са улице. Политику не водим како неко други жели, већ ону за коју мислим да је најбоље и за коју сам добио поверење на изборима. Нећу да подлежем притисцима улице – поновио је Вучић.

Говорећи о протестима, Вучић је на констатацију водитељке да процене кажу да има 10.000 људи, рекао да је „онда Барбара одлично извештавала“ и да тај број није тачан, мада има доста људи.

– Било је 35.000 – иронично је рекао председник Србије.

Вучић о изборима

Када је реч о изборима, председник Србије је рекао да стоји иза изјаве „Чак и ако вас буде 5 милиона, нећу подлећи притисцима“, али да су појединци искористили то како би га оптужили да „не слуша народ“.

– Ја сам поручио да су избори демократски начин да се изабере власт и да ће то увек бити једини начин, а не притисак улице – изјавио је он.

– Са радошћу бих ишао на изборе, верујем да бисмо остварили убедљиву победу. Али зашто би ми ванредни избори одговарали, ако нама пада рејтинг, а њима јача, како кажу. О чему би био тај референдум који помињу? Да идем на изборе да бих решавао питање КиМ које није ни на видику? Шта бих тиме добио, то сам питао и своје сараднике, а они су сви редом за изборе. Ми немамо никакво решење за КиМ, мислим да нам је потребно. Ноћима нисам спавао, тек сам синоћ постао мирнији када сам донео одлуку да ћемо заштити народ ако албанска војска крене на њих. Мир ћемо имати само ако имамо решење, зато га свим срцем желим, али му нисмо ни близу, ни не разговарамо – рекао је први човек државе.

 

 

Извор: Ало.рс