Издвајамо Свет

ОВО ЈЕ АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ КОЈИ СЕ БОРИ ЗА СРБИЈУ: Специјалац гарде води битку за српско Косово усред Вашингтона

Шеф српског кокуса у америчком Конгресу је Стив Стајверс који ће лобирати за интересе Срба у Америци! Српски кокус у америчком Конгресу прилично је активан у протеклом периоду. Активно је био укључен у обележавање стогодишњице подизања српске заставе изнад Беле куће, а недавно су и писали америчком председнику Доналду Трампу.

Ипак у њему је дошло до промене јер је најактивнији члан овог тела конгресмен Тед По отишао у пензију, а на положају у кокусу заменио га је републикански конгресмен из Охаја, бригадни генерал Стив Стајверс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стајверс је републиканац, који представља Охајо од 2011. године.

Овај дипломирани економиста, који је стекао и МБА диплому, има чин бригадног генерала. Чин је зарадио у Националној гарди Охаја. Служио је у Ираку као командант батаљона до децембра 2005. године. Осим овог војног ангажовања, дужност је обављао Кувајту, Катару и Џибутију.

Награђен је Бронзаном звездом за достигнућа као командант батаљона током операције „Ирачка слобода“.

Осим војне каријере, Стајверс је радио и у банци, као и трговац хартијама од вредности.

То што је служио у Националној гарди Охаја, има посебну симболику, с обзиром на то да ова формација има програм партнерства са српском војском већ 12 година.

Будући члан српског кокуса каже да је посетио Србију у том капацитету и као члан конгресне делегације.

– Имате дивну земљу и диван народ, и заиста сам уживао у пријатељствима која сам склопио. Драго ми је што преузимам дужност од конгресмена Поа који има сјајно наслеђе као глас разума, неко ко повезује људе и решава проблеме. Ово је врло опасан тренутак у региону и драго ми је што ћу радити на томе да пробамо да подстакнемо дијалог, помогнемо, не намећемо решења али посредујемо у проналажењу решења на флексибилан начин, која ће бити у интересу српског народа, владе и цркве – рекао је својевремено Стајверс.

Каже да ће војна сарадња бити један од његових приоритета.

– Али такође и скретање веће пажње на Западни Балкан у целини. Са таксама које је Косово увело Србији, са трансформацијом Косовских безбедносних снага у војску, тренутно постоји много тензија. Волео бих да видим да људи боље сарадјују и да та питања буду више видљива у америчкој администрацији како бисмо преузели активну улогу, не да намећемо своје идеје другима него као посредник. Подржавамо дијалог под покровитељством ЕУ који ће, надам се, дати резултате – казао је он.

Конгресмен Стајверс намерава да новоизабране чланове Конгреса, али и искусне колеге који нису у српском кокусу, информише и како каже „едукује“ о значају Западног Балкана и вредностима које Србија дели са САД.

 

Извор: Курир.рс/Еспресо