Издвајамо Регион

ПАЛА ЈЕ ПОСЛЕДЊА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ! Грчка је сломљена, Албанци преузимају државу, невоља пред вратима Србије!

Фото: Pixabay.com

Грчки парламент је тесном већином, након дводневне дебате усвојио Преспански споразум потписан са Скопљем и ратификовао ново име Македоније, пише ББЦ.

Парламент је са 153 гласа за и 146 гласова против, уз једног уздржаног, одобрио ново име Бивше југословенске републике Македоније која ће од сада носити званични назив Република Северна Македонија, упркос широко распрострањеном противљењу грчке јавности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Усвајању споразума је претходила, како је рекао председник скупштине Никос Вутсис, једна од најдужих дебата последњих година, пише „Катемерини“. Дебата је трајала 38 сати, а за реч се јавило готово 200 посланика.

Убрзо се огласио македонски премијер Зоран Заев.

– Честитам свом пријатељу Ципрасу, заједно су наши народи постигли историјску победу. Живео Преспански споразум! За вечни мир и напредак на Балкану и у Европи – написао је Заев на „Твитеру“.

Међу првима је на ову вест реаговао председник Савета Европе Доналд Туск, који је на „Твитеру“ написао честитку грчком и македонском премијеру.

– Имали су машту, ризиковали су, били су спремни да жртвују своје интересе за вец́е добро. Зоране, Алексисе – свака част! Немогуц́а мисија је реализована – рекао је Туск.

Вест су поздравили и шеф НАТО Јенс Столтенберг, који је рекао да се радује чланству Северне Македоније у Алијанси, затим шефица европске дипломатије Федерика Могерини и комесар за проширење ЕУ Јохансе Хан.

Ципрас: Данас је историјски дан

Данас је историјски дан, Грчка чува важан део своје историје и наследње древне грчке Македоније, поручио је данас грчки премијер Алексис Ципрас након што је у парламенту после 38 сати расправе ратификован Споразум из Преспе.

Ципрас је поручио да је данас исписана „нова страница“ у историји Балкана.

– Мржња националистичких конфликата и аргумената уступуће своје место пријатељству, миру и сарадњи – поручио је Ципрас на свом Твитер налогу, додајући да ће нове генерације у обема земљама бити дужне онима који су имали храбрости и усуде да положе темељ „будућности мира, солидарности и мирне коегзистенције два народа“.

Северна Македонија, која је рођена данас, биће пријатељска земља и савезник Грчке, додао је Ципрас.

За ратификацију Преспанског споразума о решавању деценијског спора између Македоније и Грчке гласали су сви 145 посланика из владајуће СИРИЗА, седам независних посланика и један посланик из редова опозиционе странке Независни Грци.

Осам посланика који су, поред посланика из владајуће СИРИЗА, подржали ратификацију Преспанског споразума су: председник Демократске левице Танасис Теохраопулос, који је био избачен из коалиције Демократске алијансе, а сада је независни посланик, Спирос Данелис који је био избачен из странке Река, Ставрос Теодоракис, Јоргос Мавротас и Спирос Ликудис који су након распада посланичке Река официјално постали независни посланици, министарка за туризам Елена Кундура која је сада бивша чланица странке Независни Грци, заменица министра за цивилну заштиту Катерина Папакоста и Танасис Папхристопулос из странке Независни Грци.

Синоћња расправа била је обележена обраћањима лидера политичких странака, међу којима и лидера СИРИЗА и актуелног премијера Алексиса Ципраса, као и председника највеће опозиционе странке Нове демократије Киријакоса Мицотакиса.

– У овом тренутку налазимо се на корак до историјског чина – рекао је синоћ грчки премијер и додао да се, након готово 30 година неактивности и након једне године исцрпљујућих преговора, стигло „до краја једног напорног посла“.

Ципрас је истакао да Грчка овим договором враћа „своју историју, симболе и античку грчку историју“.

Уочи дебате су широм Грчке одржане демонстрације против споразума. Хиљаде људи демонстрирало је испред парламента у четвртак увече, а приведен је и велики број људи након окршаја са полицијом.

Раније овог месеца је Преспански споразум ратификован у Собрању.

Овим је окончан 27-годишњи спор о имену Македоније, а Грчка, заузврат, неће спречавати улазак те државе у НАТО алијансу.

Грци су одбијали да признају Македонију под тим именом од проглашења њене независности 1991. године, јер имају истоимени регион.

Након ратификације Преспанског споразума у грчком парламенту, премијеру Грчке Алексису Ципрасу остаје да убеди већину посланика да ратификују протокол о приступању Македоније у НАТО, чиме се у потпуности завршава формално правна процедура имплементације овог споразума.

 

 

Извор: Ало/rs.sputniknews.com