Издвајамо Свет

ХАРАДИНАЈ ПЉУНУО ТРАМПУ У ЛИЦЕ! Напустио састанак са Американцима и Тачијем – ТАКСЕ ОСТАЈУ! ПОМАХНИТАЛИ АЛБАНАЦ БЕЗ КОНТРОЛЕ!

Фото: Јутјуб

Сат и по од почетка састанка са делегацијом америчког Националног савета за безбедност, премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, је изашао из кабинета косовског председника Хашима Тачија, а да притом није желео да коментарише о чему се разговарало са представницима Трампове администрације

У пролазу, Харадинај је, како је пренела приштинска ГазетаЕxпрес само кратко рекао: „Желим вам добродошлицу сутра“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Састанак је завршен неколико минута након изласка Харадинаја, а Еxпрес сазнаје да Харадинај није пристао на укидање наметнутих такси.

Иначе, председник парламента Кадри Весељи није присуствовао састанку, напомиње Еxпрес.

До састанка са делегацијом америчког Националног савета за безбедност, коју предводи шеф за европска питања, Џим Ерат, дошло је након низа притисака САД на Приштину да укине сто одсто увећане таксе на робу из Србије и БиХ.

Тачи и Харадинај о том питању имају различите ставове. Док Тачи сматра да ту меру треба суспендовати, јер то од Приштине траже САД да би се отворила могућност за наставак дијалога Београда и Приштине, Харадинај је става да тако увећане таксе треба да остану на снази све док Београд не призна једнострано проглашену косовску независност.

Еxпрес пише да су Тачи и Харадинај једини политички и институционални лидери Приштине који су се састали са администацијом САД по питању такси.

Позивајући се на своје изворе, портал наводи да нема ниједног убедљивог разлога који би могао да оправда чињеницу да Весељи не присуствује овом састанку.

Наводно дневни план рада Весељија није предвидео тај сусрет.

Иначе, делегација САД је у Приштину допутовала из Београда након дводневне посете током које су се састали са првим потпредседником владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Они су у Београду потврдили да се САД инсистирају на наставку дијалога, постизању споразума и подршку суспензији наметнутих такси.

 

Извор: Тањуг