Издвајамо Свет

АЛБАНЦИ ДИКТИРАЈУ ЕВРОПИ УСЛОВЕ ДИЈАЛОГА: Љимај предао „платформу за преговоре“ Канцеларији Федерике Могерини

Копредседници приштинског тима за дијалог предали су данас платформу косовског парламента Канцеларији шефице европске дипломатије Федерике Могерини, потврдио је копредседавајући тог тима Фатмир Љимај за приштински Косовапрес

Љимај је рекао да је текст платформе и формално предат Канцеларији Могеринијеве у складу са, како је рекао, претходним договором. Љимај, који је у Брисел отпутовао заједно са Шпендом Ахметијем, каже да су представнике Канцеларије обавестили о Закону о дијалогу и ангажовању косовских институција на, како је рекао, унапређењу, тог важног процеса за тзв. Косово.

Федерика Могерини (Фото: Јутјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући написе појединих медија о њиховој посети Бриселу, Љимај је рекао да ту нема никакве тајне и да је реч о редовном састанку приштинске делегације. Он каже да је раније договорено да ће након изгласавања платформе она бити достављена Бриселу.

Усвојена платформа неприхватљива је за Београд, јер практично блокира дијалог и води ка замрзавању конфликта. Дијалог Београда и Приштине блокиран је од увођења сто одсто повећаних такси на производе из Србије и БиХ, 21. новембра прошле године. Упркос инсистирању САД и ЕУ да приштинска влада укине ову меру, премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, се томе противи.

Уместо укидања наметнутих такси, приштински парламент је прошле седмице усвојио платформу којом се од Београди тражи да призна тзв. косовску независност, укидање резолуције 1244, формирање специјалног суда за наводне злочине које су пчинили Срби током последњег сукоба, као и надокнада ратне штете.

 

Извор: Тањуг