Издвајамо Србија

Србин који је погинуо у авионској несрећи је ОТАЦ и ХЕРОЈ, а сваких два месеца је долазио у Београд због…

Фото: Фејсбук принтскрин

Ђорђе Вдовић (54), према последњим непотврђеним информацијама, један је од 157 путника који су погинули јуче у несрећи када се срушио „боинг 737“ компаније „Етиопијен ерлајнс“ по полетању из Адис Абебе.

Породици српског хуманитарца још увек није званично потврђено да је он међу настрадалима, а Вдовићева сестра Љиљана је за медије рекла да постоји сумња да је њен брат био на том лету, што је она и пријавила надлежнима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ђорђе је долазио у Београд на свака два месеца. Кориситио је сваку прилику да допутује и види децу, али да их одведе преко границе. Увек се трудио да на одредиште путује преко Београда не би ли бар мало времена провео са породицом. Нисам ни знала да је отпутовао, али то је нормално за њега због посла којим се бавио. Сада је отишао на пут без повртака. Опростите, много ми је тешко, не могу нипта да изусти – рекла је Љиљана.

Према првим информацијама Ђорђе је наводно је путовао у Најроби на пословни састанак, када се авион у коме се наводно налазио срушио само шест минута након полетања.

Рођак Вдовића каже да је Ђорђе био добар човек који се несебично борио против глади у свету и увек бринуо о другима.

– Био је прави хуманитарац и то са великим искуством. И херој. Радио је као регионални службеник за логистику у Уједињеним нацијама чак 23 године. Као припадник Горске службе 1999. године спасавао је раднике РТС из бомбардоване зграде. Био је изузетно цењен – рекао је он.

Из Горске службе спасавања Србије рекли су да је Ђорђе Вдовић био њихов начелник и један од најбитнијих чланова.

– Дуго је био у служби. Цео дан смо читали вести и на крају се испоставило да нас је напустио. Све се тако брзо десило и сви смо погођени његовом смрћу. Био је веома професионалан. Стално је комуциорао са нама иако је радио у иностранству. Давао нам је корисне савете – рекли су из Горске службе.

Помагао гладне

Дорђе Вдовић, рођен је 26. јула 1965. године у Београду. Био је запослен у Светском програму за храну УН. Само од јула до септембра прошле године је уз помоћ својих сарадника храном снабдио више од 900.000 избеглица. У време НАТО бомбардовања Југославије 1999. године његов програм имао је и великог удела у помагању нашим држављанима који су остали без крова над главом.

Иначе, већина путника на лету ЕТ-302 кренула је у Најроби, где данас почиње четврти скуп УН о животној средини. Међу жртвама су држављани 35 земаља, а како наводе у саопштењу Министарства спољиних послова, међу погинулима је и наш држављанин.

На месту несреће авион је приликом пада и експолозије направио кратер, а комади летелице су разнети на све стране.

 

Извор: Блиц/Курир/Вечерње Новости