Србија

Обратите пажњу! ЕУ ЗАБРАНИЛА САСТОЈАК КОЈИ ЈЕДЕМО СВАКОГ ДАНА! Ево колико је ОПАСАН ПО ЗДРАВЉЕ и да ли ће у Србији бити избачен

Фото: Pixabay

Европска комисија недавно је забранила да се адитив титанијум-диоксид чија је ознака Е171 користи у храни. Овај адитив има широку примену у исхрани, главни је састојак пецива и слаткиша, док има такође и широку примену у козметици.

Колико је опасан за здравље, да ли ће Србија забранити његову употребу и које последице може да изазове питали смо професоре са катедре за еколошко инжењерство Технолошког факултета у Лесковцу и надлежне у Националној организацији потрошача.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Састојак Е 171 односно титанијум-диоксид користи се као састојак боја у козметичким производима као што су пасте за зубе и креме за сунчање. Додаје се при производњи лекова, али и пластике, папира, па чак и бетона. Када је у питању храна, Е 171 додаје се у тестенину, пецива, супе, жвакаће гуме, сладоледе, сосеве, слаткише и млечне производе.

„Адитив титанијум-диоксид није алармантно опасан по здравље, али показало се да ствара одређени ризик, да се више не сматра безбедним и зато је најбоље избацити га из употребе када је у питању храна. Ако се честице у превеликој мери накупе у телу након конзумације Е 171, генотоксичност не може бити искључена, а повезана је са оштећењем ДНК и канцерогеним ефекатима“, кажу из Европске комисије.

Професор Станиша Стојиљковић са Технолошког Факулета у Лесковцу каже за Мондо да сматра је овај адитив забрањен зато што је његова генерална заступљеност велика.

„Ако га има свуда око нас, од стакла, бетона, хране и козметике, већа је шанса да ће се у телу накупити риузичне количине. Ипак, не бих рекао да нам прети алармантна опасност од овог адитива и да хитно треба престати са коришћењем производа који садржи овај састојак, мада није лоше смањити његову примену у храни.

Иако је сада забрањен, поступак за његово потпуно укидање и повлачење из прехрамбених производа ће потрајати неко време, док произвођачи не пронађу одговарајућу замену“, каже професор Стојиљковић .

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay
Извор: Курир.рс/Мондо