Србија

БИЋЕ ТЕШКО! ОПАСНЕ ПРЕТЊЕ НОВОГ АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА: Наставићу да притискам Србију!

Кандидат за новог амбасадора САД у Србији Ентони Годфри изјавио је у уторак да је Србија политички и економски лидер и има кључну улогу у регионалној стабилности, а да ће његов приоритет, ако постане амбасадор, бити нормализација односа Београда и Приштине и проналазак трајног и одрживог решења.

– Радимо на томе у Београду, Приштини, Вашингтону и Бриселу, да нађемо начин да Србија и (тзв.) Косово дођу до решења, да одступе од контрапродуктивних корака, којима обе стране прибегавају. Обема странама је потребно да крену напред, а наш посао је да то омогућимо – рекао је Годфри у Сенату, одговарајући на питање демократске сенаторке Џин Шахин о томе шта се може учинити да Србија и тзв. Косово дођу до решења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, Србија је политички и економски лидер и има кључну улогу у регионалној стабилности, као и да је у стратешком интересу САД да се Србија развије у модерну, демократску и европску нацију.

– Подржавамо њену интеграцију у ЕУ. Србија је на прекретници и лидери морају да спроведу реформе како би земља напредовала ка ЕУ – рекао је Годфри.

Он је казао да је после дипломатске службе у Москви, „у потпуности свестан агресивног понашања Русије, малигног утицаја и кампање дезинформација, коју води у Европи“, и да САД улажу велики напор да се томе супротставе.

Демократски члан Одбора за спољне послове у Сенату Џин Шахин рекла је да недавна примопредаја руских борбених возила Србији у Нишу њу двоструко забрињава – због тога што Русија жели да утиче на ситуацију у Србији и зато што се тиме застрашују остале земље у региону, имајући у виду „улогу Србије у ратовима деведесетих“, на шта је Годфри рекао да ће охрабрити Србију да напредује ка Западу, што укључује и „нормализацију односа са (тзв.) Косовом“.

Како је рекао, уколико буде изабран за амбасадора, радиће и на побољшању односа Србије са БиХ, Црном Гором и Хрватском, али ће и наставити да „притиска“ Владу Србије да се заврши истрага о убиству браће Битићи 1999. године и да ће учинити све да одговорни буду приведени правди, без обзира на положај и ранг.

Према његовим речима, демократија и владавина права су важан елемент деловања САД у Србији, због чега он жели да промовише и брани демократске вредности.

Говорећи о економији, Годфри је истакао да економски развој Србије има огроман потенцијал захваљујући образованој и талентованој радној снази, због локације која је важна трговинска раскрсница Европе и дугачке традиције гостопримства.

– Србија је учинила велике кораке да реформише своју економију, мора и да смањи бирократске препреке и да се бори против последица корупције да би била привлачнија за пословање – рекао је он.

Навео је да ће радити на значајним америчким инвестицијама у Србији, које су за сада отвориле 20.000 радних места од 2000. године.

Како је оценио, Србија је важан партнер у војним односима као и у мисијама за одржавање мира, нагласивши да је сарадња Србије са Националном гардом Охаја једна од најуспешнијих у Европи.

За односе САД и Србије рекао је да имају дугу и компликовану историју, од савезника у оба светска рата до тешких времена из деведесетих година прошлог века.

Ентони Годфри тренутно ради као заменик амбасадора САД у Москви, а иза себе има скоро 40 година службе у америчкој Морнарици и дипломатији.

Дипломирао је на Универзитету Калифорнија и говори руски, турски и српски језик.

Извор: Информер