Србија

Харадинај сада прети РАТОМ! Не могу да обуздају гнев после успешне посете француског председника Србији!

Чини се да Рамуш Харадинај никако не може да преболи то што је председник Француске Емануел Макорн посетио Србију те је и јуче наставио с претњама, изјавивши да приступ дела међународне заједнице у односу на дијалог с Београдом повећава потребу Приштине да набави наоружање.

Он је то изјавио на конференцији за новинаре говорећи о условима које треба испунити пре него што се настави процес дијалога, а приштинска „Коха“ констатује да је Харадинај тиме наговестио да се плаши новог рата са Србијом. Како је рекао, Приштина тражи оквирни споразум с Београдом којим би било решено узајамно признање у постојећим границама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Постоји оклевање Србије и дела међународне заједнице, која каже да не може да га назове „узајамно признавање у постојећим границама”. То значи да нас саветују да купујемо „мистрале“ јер они снабдевају Србију „мистралима“ – рекао је Харадинај и додао да Србија набавља оружје из Русије, као и да је постигла споразум са Француском о ракетном систему.

– У међувремену, они нам говоре да споразум не можемо називати „споразумом о узајамном признању у постојећим границама”. Шта онда да радимо, ми смо независна држава и од дијалога не очекујемо ништа сем узајамног признања. Уколико нисте спремни на то, онда је то порука за нас да би и ми требало да купујемо оружје – рекао је Харадинај, а пренела „Коха“.

Александар Вулин, министар одбране, реаговао је јуче на ову изјаву и поручио да наоружавање Војске Србије није оправдање за прављење паравојске на КиМ. Правдати намере приштинског руководства да направе паравојску, опремањем и наоружавањем Војске Србије, јесте као да поредите ЕУ и исламску државу, оценио је Вулин.

– Србија се опрема и наоружава, не да би претила, већ да Србима нико не прети – нагласио је он коментаришући страховање Харадинаја због тога што Србија купује ново оружје и његову констатацију да „приступ дела међународне заједнице у односу на дијалог с Београдом повећава потребу Приштине да набави наоружање”.

Вулин је упозорио да свако ко буде помогао Приштини да се наоружава, свесно преузима одговорност за зло које мора да настане када се терористима да тешко оружје.

Драгаш: Нервоза прерасла у хистерију

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, поручио је јуче за „Ало!” да Харадинај потпуно губи компас.

– Директан повод за његову причу о некаквој набавци наоружања је веома успешна посета Макрона и поруке које је том приликом упутио заједно с председником Вучићем, а које учвршћују историјску блискост и савезништво Србије и Француске. Зато је код Харадинаја нервоза прерасла у хистерију, па је почео да говори да ће Косово кренути у набавку оружја, што је потпуно нереалан сценарио. Харадинај, притом, показује да не разуме ни концепт војне неутралности, којег се придржава Србија, будући да као војно неутрална држава не припада ниједном војном блоку, због чега има обавезу да опреми своје одбрамбене снаге, како би могле адекватно да одговоре на све врсте претњи и евентуалних конвенционалних напада на нашу земљу. Харадинај има све мање опција да оправда своје досадашње рушилачко понашање, када је реч о дијалогу с Београдом, који је управо његовом заслугом и заустављен. Отуда прибегава претњама оружјем, наоружавањем и насиљем – поручио је Драгаш за „Ало!”.

Пакет плус за КиМ?

Лоран Руи, дописник ТВ „Франс 24“, казао је гостујући на Телевизији „Прва“ да Французи од почетка нису искључили могућност такозваног разграничења.

– Сада се спекулише о постојању једног плана званог „Пакет плус“, ја сам чуо јако мало информација о томе. У том пакету би било да Србија призна независност Косова и да добије неку врсту проширења, Заједницу српских општина и да за десет година буде референдум о независности на северу КиМ. Чуо сам понешто два пута о томе, ништа није потврђено, чуо сам о томе па вас информишем – истакао је он.

Према нашим информацијама, такозвани „Пакет плус“ није по вољи Албанаца, тако да ни од ове идеје, по свему судећи, неће бити ништа.

Извор: Ало