Србија

ОВО ЋЕТЕ СМЕТИ ДА РАДИТЕ ДО 5. ЈУНА 2021! Због нових прописа ћете се разбеснети, а свако друго возило НЕЋЕ МОЋИ ДА СЕ РЕГИСТРУЈЕ!

Више од половине возила у Србији емитује непрописну количину издувних гасова, што значи да најкасније за две године неће моћи да прођу технички преглед ако остану у таквом стању.

Ово је резултат пооштреног техничког прегледа возила у Србији који се примењује од 5. јула прошле године и на коме су контролори дошли до запањујућег резултата – чак 1,2 милиона од 2,2 укупно, загађује више од прописаног.

На срећу власника возила, прекорачење дозвољене количине издувних гасова званично се толерише до 5. јуна 2021. године, односно само се евидентира, а не санкционише.

Када престане толеранција на ову неисправност, власник сваког другог аутомобила неће моћи да региструје свој ауто, уколико не отклони тај проблем.

– У мају 2020. ступа на снагу одредба по којој ће се прекорачење дозвољене количине издувних гасова санкционисати, ањена примена почиње 5. јула 2021. године. Индикативно је да више од 50 одсто возила загађује више него је прописано, а највећи проблем су неисправни катализатори које многи власници не мењају, већ ваде из аутомобила и бацају. Ако се има у виду да су нам аутомобили стари у просеку од 16,5 до 17 година, онда не чуди што толико загађујемо околину – каже председник Асоцијације увозника возила и делова Милош Петровић.

У МУП-у су пред прошлогодишњи почетак пооштреног техничког прегледа трогодишњу толеранцију на издувне гасове правдали управо сумњом на неисправност издувних система на великом броју возила.

– Многа возила у Србији имају проблема са издувним гасовима. Има их више од 100.000, не могу за месец, два или шест да се поправе чак и да власници хоће то да учине. Зато смо одлучили да за неисправност издувних гасова и недостатак катализатора дамо толеранцију од три године. С тим што је технички преглед обавезан да каже власнику возила колика им је вредност издувних гасова и шта им све на возилима недостаје – истакли су у МУП пре годину дана, ани слутили нису да десет пута више возила загађује околину.

Министар за заштиту животне средине Горан Триван неколико пута током ове године најавио је еколошке мере у вези са возилима. Према најновијој изјави, Србија би колико већ следеће године могла да забрани увоз возила старијих од 10 година.

– Радимо на томе, и то не зависи само од мене и мог Министарства, за то треба да се постигне консензус у Влади. Мене високо држи свест да су поједине земље у региону већ забраниле увоз аутомобила са најлошијим моторима. Црна Гора је већ забранила увоз аутомобила са моторима еуро 3 и 4, БиХ са моторима еуро 3. Дакле, нема разлога да ми будемо на репу свега тога и ми већ радимо на томе. Ја се надам да бисмо већ следеће године могли да будемо у томе – каже Триван.

 

Извор: Блиц.рс