Србија

ВУЧИЋЕВА САВЕТНИЦА ЗА МЕДИЈЕ ПОТВРДИЛА! Укључила се УЖИВО У ПРОГРАМ и саопштила ВЕЛИКУ ВЕСТ! Са Макроном у Београд стиже и ОН!

Фото: Јутјуб

Васиљевић је навела да је велики број људи укључен у организацију посете и додала да је Београд потпуно спреман и да са радошћу дочекује француског председника.

Посета француског председника Емануела Макрона показује да он партнера у региону види у Србији, изјавила је данас саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Чињеница да Макрон долази у Србију дан после прославе Националног дана, да долази у дводневну посету и то као први француски председник после 18 година, да ће бити потписано 25 споразума о економској сарадњи, говори о значају те посете“, рекла је Васиљевић за ТВ Прва.

Макрон долази само у Србију, чиме показује да партнера у региону виде у Србији и говори о жељи Француске да се врати и повећа утицај на Западном Балкану, навела је Васиљевић.

Према њеним речима, теме разговора биће европске интеграције Србије, начини на који би Француска могла да помогне бржем приступању Србије ЕУ, Косово и економија.

Има око 100 француских компанија у Србији, које запошљавају око 10.000 радника, а трговинска размена достигла је ове године преко милијарду евра, рекла је Васиљевић.

„Данас ће бити потписани споразуми који ће умногоме допринети јачању економске сарадње две земље“, нагласила је она.

Један од споразума је и долазак медијске куће „Јуроњуз“ у Србију, а детаљи ће бити саопштени сутра, навела је Васиљевић.

Она је потврдила да с француским председником у Београд стиже и Мајк Питерс, извршни директор „Јуроњуза“.

„Поред тога што ће бити отворено стотинак радних места, очекујемо побољшање новинарског стандарда, можемо да очекујемо важну медијску кућу која ће регион покривати из Београда“, рекла је Васиљевић.

Она је навела да је велики број људи укључен у организацију посете и додала да је Београд потпуно спреман и да са радошћу дочекује француског председника.

Председник Вучић показаће Макрону један посебан глобус који се налази у сали у Палата Србија, а реч је о, како је испричала, поклону француског председника Франсоа Митерана 1987. године тадашњем председнику Председништва СФРЈ Лазару Мојсову.

Васиљевић је додала да је направљено више комада, да је један од тих „овде, други је у Лондону у Даунинг стриту бр.10“.

Председник Србије ће, како је рекла, по протоколу обући тамно плаво одело и тамно плаву кравату и белу кошуљу, а свечана вечера ће бити у комплексу Виле Мир на Дедињу и биће служени српски специјалитети и вина.

Иначе практикујемо да страним гостима и делегацијама послужимо српске специјалитете, додала је она.

Двојица председника ће положити венац на Споменик захвалности Француској после чега ће њихова обраћања да најави глумац Мики Манојловић, који ће рецитовати Дисове стихове, потом ће се на француском језику обратити Макрон, а онда председник Вучић, рекла је Васиљевић.

Очекује се, како каже, од 7.000 до 10.000 људи и сви који желе да виде француског председника су добродошли на Калемегдану.

 

Извор: Ало.рс