Србија

АЛБАНЦИ У ШОКУ! Тачи постаје историја: Ево ко ће га заменити

Званични резултати ванредних парламентарних избора на косовској територији нису још саопштени, две водеће странке, Покрет Самоопредељења и ДСК, још се нису договориле о кључним местима у будућој влади

Званични резултати ванредних парламентарних избора на косовској територији нису још саопштени, две водеће странке, Покрет Самоопредељења и ДСК, још се нису договориле о кључним местима у будућој влади, а медији тврде да је део коалиционог споразума и да Иса Мустафа замени Хашима Тачија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању Метро Газете, а раније данас и Газете Експрес, Мустафа тражи да несметано буде изабран за председника тзв. Косова 2021. године, те да је то део споразума ДСК о владајућој коалицији са Самоопредељењем.

Подсећа се да је и сам Мустафа недавно, у изјави за Кљан Косова, рекао да жели да буде председник и да том функцијом закључи своју политичку каријеру.

Покрет Самоопредељење није ни потврдио ни демантовао ту информацију и кажу да би на то могао да одговори само Аљбин Курти. Секретар тог покрета Беснић Бесљими је рекао да је Курти једино овлашћен да доноси одлуке у вези са коалиционим споразумом.

„То питање треба поставити господину Куртију, а не техничким групама или господину (Љутви) Хазирију (ДСК)“, изјавио је Бесљими.

Метро Газета пише да је управо Хазири, који се прикључио радној групи ДСК за усклађивање програма будуће владе са Самоопредељењем, отворио то питање.

Хазири је, истиче се, то питање поставио као проблем који ДСК има у разгворима са Самоопредељењем и додаје да питање будућег председника тзв. Косова треба да буде решено сада, да се не би поставило као проблем када за неку годину дође на ред.

Хазири жели да предупреди евентуалну ситуацију која се својевремено догодила када је за председницу тзв. Косова „из шешира извучено“ име Атифете Јахјаге.

„Да би коалициони споразум био функционалан, морају се разјаснити све позиције. Ако сада не разјаснимо положај председника, најављујемо кризу 2021. године. Иса Мустафа испуњава све услове да буде председник Косова“, рекао је Хазири.

Ова позиција, према коалиционом споразуму, требало би да припадне ДСК, јер су, како се наводи, одустали од става да Вјоса Османи буде премијер нове владе.

Газета Метро подсећа да Курти није увек имао лепе речи за Мустафу, који је у претходној влади био премијер. Назвао га је, кажу, „српским војником“, „кукавицом“, „Тачијевим подређеним“ и напао му кућу Молотовљевим коктелом.

Најзад, Газета Метро подсећа да је Тачи 6. фебруара 2016. за председника тзв. Косова изабран гласовима ДСК, те да је гласање одржано уз високе тензије, да је седница парламента двапут прекидана бацањем сузавца и протестима припадника Самоопредељења на улицама.

 

Извор: Тањуг