Србија

ГОТОВО ЈЕ! Албанија рекла Косову – НЕ! Управо задат највећи ударац КОСОВСКОЈ НЕЗАВИСНОСТИ!

Албанија је међу првим земљама која је признала независност Косова.

Председник Албаније Илир Мета, истакао је да „Албанија не може бити део дијалога између Косова и Србије“, преноси Телеграфи.цом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу за РТВ21, шеф државе се осврнуо и на сарадњу између две земље, истакавши да дијалог између Косова и Србије треба да се заврши на најбољи начин за обе земље, али и за читав регион, јер како он сматра, то је кључно питање које може убрзати или успорити све процесе Европеизације.

Његов став је да је однос између Албаније и Србије, веома важан, подсетивши на његову сарадњу као премијера, са бившим премијером Ђинђиц́ем раних 2000-их.

Он наглашава да је Албанија међу првим земљама која је признала и која поштује независност Косова и њених институција, али да је дијалог са Србијом тема за косовске институције.

“Албанија не може да буде део дијалога између Косова и Србије, јер свака интервенција Албаније у овом дијалогу или у одређеним темама овог дијалога практично представља кршење независности и легитимитета.”, истакао је Мета.

Шеф државе закључује да је улога Албаније да допринесе подстицању косовских институција и политичких фактора, да блиско сарађују како би се постигао консензус о кључним темама и најприхватљивијим решењима која би учинила могућим споразум и финализацију дијалога и међусобно признавање.

Подсетимо, такозвана држава Косово сваким даном све више губи подршку, а сада постоји и бојазан приштинских власти да ће изгубити подршку од свог суседа Албаније.

Држава која је последња повукла признање Косова и Метохије као независне државе била је Того.

– Ускоро ћемо имати још повлачења признања независности тзв. Косова јер су најмање две државе из Африке налазе на корак од тога да следе пример Тогоа, Централноафрике и других – истакао је пре неколико дана Ивица Дачић.

Пре тога, признање су повукли Унија Комора, Сао Томе и Принципе, Гнијева Бисао, Бурунди, Либерија, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Комонвелт Доминика, Папуа Нова Гвинеја, Соломонска Острва, Палау и Централноафричка република.

 

Извор: Ало.рс/  Kosovo Online