Свет

КАТАСТРОФА! ЕКСПЛОДИРАЛА БИНА ДОК СУ ЖЕНЕ И ДЕЦА ИГРАЛИ: 63 мртвих у сали за венчања!

Мирваис Елми, младожења на чијем венчању је погинуло више од 60, а рањено преко 180 људи у нападу бомбаша-самоубице, каже да је изгубио наду у бољу будућност после несреће које је игром случаја преживео са својом супругом.

Невине жртве

У нападу су погинули Елмијев рођени брат и велики број чланова шире породице и пријатеља.

„Моја фамилија и моја супруга су у шоку. Она не може ни да говори. Стално се тресе и има несвестице. Ја сам изгубио наду у бољу будућност. Погинули су ми брат, рођаци и пријатељи. Никад више у животу нећу бити срећан. Немам снаге ни да идем на сахране погинулима. Немам снаге, слаб сам. Знам да ово неће бити последња патња у Авганистану и да ће се несрећа наставити“, рекао је Елми.

Младин отац је изјавио да је у експлозији погинуло 14 чланова његове породице. Сведоци наводе да је бомбаш-самоубица активирао експлозив кад је био близу бине око које се налазио велики број жена и деце.

Крвопролиће се догодило у тренутку кад су САД и талибани близу постизања договора који би могао да врати мир у земљу где грађански рат траје годинама. Наиме, САД су спремне да повуку трупе из Авганистана у замену за то да се талибани обавежу да ће присуствовати мировној конференцији с легално изабраним властима у Кабулу.

Далеко је мир

Председник Авганистана Ашраф Гани је после напада одржао хитан састанак с безбедносним службама како би се пронашло решење за спречавање оваквих напада у будућности. С обзиром на то да је напад извршио авганистански огранак Исламске државе, мале су шансе да ће у овој земљи у догледно време завладати потпуни мир.

СВИ СУ ВРИШТАЛИ И ПЛАКАЛИ

Мунир Ахмад, један од гостију на свадби, описује ужас који је настао у тренутку: – Гости су плесали и славили, сви су били весели и смејали се. Онда је одједном дошло до експлозије. У тренутку је настао тотални хаос. Сви су вриштали и плакали за својим најмилијима – рекао је он.

 

Извор: Курир