Србија

КО ЖЕЛИ ЊИХ ДА ПОТЦЕНИ, НЕКА РАЗМИСЛИ ДВА ПУТА: Ово су жене из Кобри које ће чувати зграду Председништва!

Након што су радници „Београд пута“ уклонили заштитну ограду испред зграде Председништва на Андрићевом венцу, припаднице батаљона војне полиције за специјалне намене „Кобре“ са официром Невеном Јовановић на челу дошле су да извиде где ће убудуће обављати свој задатак и обезбеђивати првог човека Србије Александра Вучића.

Оне ће штитити зграду Председништва и, како су одмах рекле, у складу са законима и прописима радити свој посао.

– Не желим сцене из Париза, убудуће ће зграду Председништва споља обезбеђивати само жене, припаднице Војске Србије – поручио је шеф државе одмах после инцидента прошле суботе, а једна од „Кобри“ Невена Јовановић објашњава како ће се она и њене колегинице носити са изазовима који их очекују.

Врхунски спремне

– Прија нам што председник Вучић има велико поверење у жене које су припаднице најелитније јединице ВС. Част нам је што нас је позвао. Не плашим се, ово за мене не представља ништа ново зато што сам до сада већ била ангажована на сличним задацима – одлучно поручује Јовановићева.

Невена је до сада са мушким делом батаљона војне полиције за специјалне намене „Кобре“ раме уз раме прошла све ригорозне обуке. Достигли су врхунску спремност за акцију било какве врсте, те имају част да буду део најелитније јединице Војске Србије.

– Можда друге жене воле да раде друге послове, али ја не. Обожавам свој посао. Ма шта обожавам, заљубљена сам у свој посао – ноншалантно одбацује руком једина жена официр у „Кобрама“.

Нисмо случајно ту…

На питање како ће чувати човека који је висок готово два метра, она одговара:

– Па шта. Изненадили бисте се када бисте знали шта све можемо. Нисмо случајно припаднице најелитније јединице Војске Србије, раме уз раме пролазиле смо све препреке са мушким колегама, ако баш хоћете, и побеђивале често када смо одмеравали снаге један на један. Свако ко би да нас потцени, нека размисли двапут… – узвраћа Невена.

Обука коју пролазе

физичка обука и специјална примењена физичка обука

падобранство, роњење, скијање

технике верања у урбаној средини, летња и зимска алпинистика

стрељачка обука, курсеви и гађања

тактичка обука, противтерористичка обука и вежбе у разним ситуацијама

противдиверзиона обука, обука водича службених паса

обука у управљању разним превозним средствима

Што се приватног живота тиче, одавно је пао у неки пети-шести план поред свих обавеза са којима са ове жене стоички носе.

– Наша свакодневица је значајно различита у односу на ону код других жена. Једноставно, немамо времена за приватни живот. Али не патим због тога, не пати нико од нас, наш покретачки погон је љубав према отаџбини, за Србију бисмо и живот дале. Све то што други виде као недостатке овог посла ја волим, уживам у томе – поручује Јовановићева, те додаје да је се мушкарци често плаше кад чују чиме се бави, што њој увек буде симпатично.

Заљубљеник у атлетику

Спорт је за Невену Јовановић одувек био начин живота, а управо се вратила с екипног атлетског првенства Европе у Скопљу, где је била у саставу репрезентације Србије.

– Војска ме је ојачала, али и убрзала када говоримо о тркачким дисциплинама. И не могу вам прецизно одговорити на питање да ли је теже трчати у униформи, чизмама или на стази, где за конкуренте имате искључиво спортисте. Маратон ми је одувек представљао највећи изазов и непосредно пред такве трке свакодневно тренирам и трчим по 15 километара. На месечном нивоу знам да истрчим од 500 до 1.000 километара – каже Јовановићева.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2019.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031